Artiklar

Artiklar

#47 ”Låter kanske mera fancy än det är, men det är ett riktigt jobb.”

Trelleborgs kommuns och Kraftsamlings senaste rekrytering har strax avslutat sin första arbetsvecka. Karl Lill stänger av datorn, tittar ut över gatan och bestämmer sig för att nästa vecka ska bli lika bra som den första.
En ”knepig bakgrund” och en gammal ovana att vända på dygnet skulle kunna hota anställningen, men Karl Lill tänker inte tappa taget om jobbet.
– Absolut inte. Jag tycker det känns jättebra. Administratör på HR-avdelningen låter kanske mera fancy än det är, men det här är ett riktigt jobb och jag är väldigt tacksam över möjligheten.

 

Idag avslutar Karl Lill första arbetsveckan som administratör på Trelleborgs kommuns HR-avdelning.
– Jag har haft lite olika praktikplatser och någon kortare anställning tidigare, bland annat har jag jobbat på Jysk i Malmö och i Trelleborg, men det här är något annat och jag trivs verkligen.

 

31-årige trelleborgaren Karl Lill är en av Kraftsamlings och Trelleborgs kommuns senaste rekryteringar, men vägen mot heltidsjobb och en hägrande tillsvidareanställning – sex månader bort – har varit krokig.

 

Praktikplatser, arbetsmarknadsinsatser, planeringssamtal och kortare anställningar har löpt som en röd tråd genom Karl Lills vuxna liv, parallellt med de mindre uppbyggliga erfarenheter som Karl Lill själv sorterar in under samlingsbegreppet ”knepig bakgrund”.

 

I början på året såg framtiden kanske inte så ljus ut, men från sommaren och framåt har livet rört sig i rätt riktning. När Trelleborgs kommuns HR-avdelning med hjälp av Kraftsamling sökte extrapersonal i samband med införandet av ett nytt personal- och lönesystem tog Karl Lill chansen – och gjorde ett bra jobb. Så bra att personalchef Magnus Dahlberg vände sig till Kraftsamling och frågade efter Karl Lill en andra gång, när en administratör skulle rekryteras för några veckor sedan.
-Sommarjobbet med lönesystemet fick jag efter tips, säger Karl Lill. Jag satt och sökte jobb på Arbetsmarknadsförvaltningen som vanligt när en av de som jobbar där kom fram till mig. ”Sitter du här nu igen? Jag har ett jobb här som jag tycker att du ska kolla på”.

 

Dubbla skärmar är närapå en förutsättning för att lösa vissa arbetsuppgifter.
– Jag jobbar ganska mycket med större Excel-filer som jag ska jämföra mot olika listor, säger Karl Lill. Det går mycket snabbare att ha båda uppe än att växla mellan dem.

 

Karl Lills datorkunskaper och förmåga att arbeta strukturerat visade sig vara perfekt för jobbet.
– Jag har varit intresserad av datorer sen jag var liten. Vi hade en Amiga 500 hemma och därifrån har det bara fortsatt. Min bror startade ett företag som hette Strödata och som nu heter Addera IT. Han han har alltid tryckt på, hjälpt mig att hålla intresset uppe och lärt mig hur datorer fungerar under skalet.

 

När Karl Lill fick veta att han efterfrågades för en ny anställning på HR-avdelningen tackade han omedelbart ja. Efter en relativt snabb process, kandidaten var ju i princip redan headhuntad, kunde personalchef Magnus Dahlberg och Kraftsamlings rekryterare stänga rekryteringen. Karl Lill ville också komma igång så fort som möjligt, men såg ändå till att få igenom ett lite udda önskemål om att få inleda med en veckas praktik.
– Jag bad om det själv för att kunna landa ordentligt, och det var inga problem. Jag tycker idén med Kraftsamling och med rekryteringarna är bra, och de som jobbar med Kraftsamling gör ett fantastiskt jobb. Jag har fått så jäkla bra hjälp av er genom åren och jag har hela tiden känt mig backad till 100 procent.

 

Provanställningen på HR-avdelningen inleddes i måndags. Efter en knapp vecka börjar Karl Lill bli varm i kläderna.
– Jag har ansvar för att göra en massa mejlutskick, alla beställningar, internfakturering och diarieföring. Bland annat. Vi har jättemycket jobb här allihop. Nu när lönerna ska skrivas in har vi till exempel knappt tid att ta lunch, men det är roligt att ha att göra.

 

Trelleborgaren Karl Lill har haft en krokig väg till arbetsmarknaden, men med hjälp av Kraftsamling Trelleborg har han hittat rätt på kommunens HR-avdelning.

 

Han har redan börjat få grepp om arbetsuppgifter och rutiner, och tackar gärna sina nya kolleger på HR-avdelningen för hjälpen med ord som ”guldmänniskor”, ”stöttande” och ”trevliga”. Också den fysiska arbetsmiljön för höga betyg, Karl Lill sveper med handen över kontorsrummet, och tanken på möjligheterna som öppnas när första lönen betalas ut får mungiporna att åka upp.
– Jag hade inga förväntningar på lönenivån, jag skulle säkert kunna klara mig på 10-15 000, men det är ju mycket bättre än så. Och dessutom semester. Allt på listan över vad man kan vilja ha från ett jobb har tickat in.

 

Så långt som till den dag i slutet av maj nästa år då provanställningen kan bli ett fast arbete har han inte funderat.
– Provanställningen ger ju en slags garanti för arbetsgivaren om det inte skulle fungera. Man kan väl säga att jag har en lite knepig bakgrund och det är också därför jag varit arbetslös, men jag har vänt min situation på egen hand och jag har inga tvivel om att jag kommer att klara tjänsten. Och jag har ett jättebra stöd av de som jobbar här. Någonstans är det kanske logiskt att alla är så trevliga här på HR. De jobbar ju med människor.

 

På väg ut ur kontorsrummet kommer tankarna på första semestern upp på nytt.
– Jag kommer nog att åka till Ronneby där min syster och min mor bor. Det är mitt första mål.

 

#46 Dubbelchock för Elisabeta: Två priser på Trelleborgsgalan

Sibyllas Elisabeta Kulevska är Årets kraftsamlare i Trelleborg. Och Årets företagare.
På torsdagskvällens Trelleborgsgala tog hon storslam och kammade hem båda priserna för sin entreprenörsanda och sina insatser på den lokala arbetsmarknaden.

”En dubbelchock”, sa hon förra veckan om att bli nominerad i två kategorier. En känsla som sitter i.
– Det blev ingen sömn i natt. Jag var kvar i chocktillståndet och det kommer jag nog att vara idag också. Det här kommer ta tid att smälta, och jag är så, så glad och tacksam.

 

Prisutdelaren och arbetsmarknadsnämndens ordförande Veronica Larsson (t v) tillsammans med Årets kraftsamlare 2017, Elisabeta Kulevska, vd för trelleborgsföretaget ESV Fastfood.
Foto: John R Pickens

 

Gästerna på den elfte Trelleborgsgalan glittrade som allra mest, galamiddagen i Söderslättshallen smakade och Hasse Kvinnaböske Andersson underhöll till desserten när Trelleborgs bästa prisades för det gångna året.

 

Upp på scen klev Kraftsamlingskämpen Elisabeta Kulevska, inte bara en utan två gånger. Utsedd till Årets kraftsamlare och till Årets företagare.

 

Motiveringen till Kraftsamlingspriset fångade hennes insats på pricken:
”Årets kraftsamlare har, med stort engagemang och hjärtat på rätta stället, bidragit till att många trelleborgare kommit in på arbetsmarknaden. Här förstår man vikten av att ge unga chansen till jobb och arbetslivserfarenhet och man månar om ett rikt lokalt näringsliv.”

 

Som jag har sagt tidigare så var jag en vinnare redan när jag blev nominerad, och jag kände mig nöjd med det när jag gick till galan. Att jag sen vann både Kraftsamlingspriset och Årets företagare känns helt fantastiskt. Det trodde jag aldrig.

 

I Trelleborgsgalans strålkastarljus. Vinnaren Elisabeta Kulevska har samarbetat med Kraftsamling Trelleborg sedan 2015 och har under den tiden gett otaliga arbetslösa trelleborgare en chans att komma in på arbetsmarknaden. Ofta har det lyckats. Inte mindre än 19 unga trelleborgare har anställts, många i samband med etableringen av Sibyllas drive in-restaurang i somras.
Foto: Susanne Nilsson

 

Elisabeta Kulevska har utmärkt sig som en flitig kraftsamlare ända sedan samarbetet med Kraftsamling Trelleborg inleddes på allvar under 2015, i samband med att hon avslöjade sina planer att etablera en Sibylla-drive in vid Maglarpsrondellen. Fram till idag har hon genom sitt företag ESV Fastfood anställt 19 unga trelleborgare, många utan tidigare erfarenhet av arbetsmarknaden.
– Det var mycket oväntat och de här priserna betyder jättemycket för mig. Äntligen känner jag mig som en erkänd företagare i Trelleborg och att det jag gör är uppskattat. Jag är rörd djupt in i mitt hjärta.

 

Trelleborgsgalan till trots är det business as usual dagen efter. Elisabeta Kulevska var tidigt ute och startade dagen i Maglarpsrestaurangen, men ger sig tid att reflektera över gårdagen.
– Det är så roligt att man vågade ge priserna till en liten företagare som jag, att priserna inte bara går till de stora. När jag fick kraftsamlingspriset av Veronica Larsson (arbetsmarknadsnämndens ordförande) sa hon att hon inte kunde minnas när en person vann två priser senast.

 

Fortsätter firandet?
– Ja, jag ska nog fira det här lite grann med mina medarbetare idag, och jag har faktiskt redan fått lite blommor av folk som kommit förbi under morgonen. Efter galan igår blev det lite firande där hemma med mina barn också.

– All kraft som jag tappat på att bygga och starta upp den nya restaurangen fick jag tillbaka genom priserna. Stort tack!

 

Elisabeta Kulevska och ESV Fastfood utsågs till Årets kraftsamlare i konkurrens med Metso Sweden och Modulbetong.

 

FAKTA/Tidigare vinnare av Kraftsamlingspriset:

2012 – KLS Ugglarps

2013 – Securitas Sverige

2014 – City Gross Trelleborg

2015 – Dollarstore Trelleborg

2016 – Reppu Svets & Montage