Artiklar

Artiklar

#2 Färgstark trelleborgare vänder rött till grönt

Daniel Risberg tog över Flügger Färg i Trelleborg i somras. Sedan dess har verksamheten vuxit och röda siffror har bytt färg. Läge att nyanställa?

– Jag blev butikschef i juli och vi har varit på grönt sedan dess. Det har gått bättre och bättre, men vi har inte utrymme att nyanställa just nu. Men är sommarvikariat intressanta för Kraftsamling?

 

Flügger Trelleborgs butikschef Daniel Risberg anställdes i koncernen i juli förra året och har tillsammans med personalen vänt röda siffror till gröna.

 

Svaret är självklart ja. Sommarvikariat är en utmärkt möjlighet för nya förmågor att ta sig in på arbetsmarknaden, på Flügger som på alla andra företag. Kraftsamlings första företagsbesök för året har gärna en fortsatt dialog om framtida rekryteringsmöjligheter.

– Det ni gör är ett kanoninitiativ och jag tycker det är positivt att det finns alternativ till Arbetsförmedlingen. Det är jättebra att ni kan hjälpa arbetsgivare att hitta rätt personer till jobben och inte minst att det sker lokalt här inom Trelleborg. Det är kanon.

 

Danska Flügger Färg är en av jättarna på den skandinaviska färg- och tapetmarknaden med omkring 150 butiker bara i Sverige och egen utveckling av färg, tapeter, spackel, träskyddsprodukter och måleriverktyg. Företaget grundades 1890 och har gått från att serva yrkesmålare till att mer och mer plocka andelar också av det privata kundsegmentet.

 

Trelleborgsbutiken på Hedvägen, granne med husdjursbutiken Arken Zoo och lågpriskedjan Dollarstore, öppnade för snart fyra år sedan. Butiken sysselsätter två personer på heltid och en halvtidstjänst.

– Och så har vi en tjej som brukar hoppa in när någon är ledig, som i julas när jag var pappaledig.

 

Butikssortimentet i Trelleborg är begränsat till färg och tapeter, men många privatkunder frågar efter golv.

– Jul och nyårshelgen och början av året är ganska döda perioder. Då kan det gå timmar mellan kunderna ibland. Sommarhalvåret är definitivt vår starkaste period. Då ska folk måla om. Överlag är måleri ganska väderberoende, i alla fall om man pratar om privatkonsumenter. Vi har mer och mer att göra i butiken i takt med att vädret blir bättre. Proffskunderna är mer jämt fördelade under året. Idag är väl ungefär femtio procent av våra kunder proffsmålare och femtio procent privatpersoner, om man slår ut försäljningen över hela året.

 

Butiksmedarbetaren Anna Segerhagen och butikschefen Daniel Risberg är två av fyra i personalen i färg- och tapetbutiken på Hedvägen i Trelleborg.

 

Den byggboom som Trelleborg upplever har gynnat såväl Flügger som de båda lokala huvudkonkurrenterna Asks Färg och Nordsjö, som enligt Daniel Risberg är störst på företagskunder. Att målerierna i allt högre utsträckning börjat hitta till Flügger i Trelleborg kan också bero på att han själv har sin bakgrund i yrket.

– Närmast innan den här tjänsten var jag anställd som målare på Palmkvists måleri i Malmö i 18 år, men jag sökte mig från yrket. I längden är det ett slitsamt arbete som framför allt tar väldigt mycket på knäna. Men min bakgrund som målare var vägen in på Flügger för mig. Sen är det kanske inte så vanligt att man går direkt från att jobba som målare till att bli butikschef, det är vanligare att man tar vägen via jobb som säljare.

 

Vad är storsäljarna?

– Tak och väggfärg till konsumenter säljer bra och det går åt mycket snickerifärg till folk som ska måla om möbler. Men jag vill gärna lyfta fram vår tapetavdelning. Den är ganska unik för Trelleborg och något vi är stolta över. Bland yrkeskunderna är det lite svårare att peka ut storsäljare. Som målare har jag själv handlat med alla de stora inom branschen, och jag har faktiskt alltid föredragit Flügger. Takfärgen är bäst på marknaden, spacklet är lättjobbat och väggfärgerna outstanding.

 

Vad ska vi leta efter om vi tänker oss en sommarrekrytering längre fram under våren?

– Det är absolut positivt om man kan lite grand om produkterna och om branschen sedan tidigare. Du ska ju hjälpa kunden att hitta rätt produkter så kunskap om färg är absolut en fördel, men det är inte svårare än att det går att plugga sig till det man behöver.