Artiklar

Artiklar

#26 Rekrytering med CSR-tänk när Nilrosen jobbar med Kraftsamling

Sugen på att jobba som administratör, taxiförare eller torgförsäljare av frukt och grönt?
34 nyanlända trelleborgare är det – och fyllde snabbt platserna när Kraftsamling och Nilrosen Frukt AB bjöd till rekryteringsträff och chans till intervju.
– Kraftsamling är en utmärkt idé och ett bra projekt, säger Nilrosens vd Khaled Bayomi. Det är bra att ni tänker annorlunda och utanför ramarna.

 

Stort intresse. Nilrosen och vd Khaled Bayomi samlade ett stort antal nyanlända trelleborgare för att hitta rätt kandidater till fyra nya tjänster i företaget.

 

Khaled Bayomis bolag Nilrosen Trans och Nilrosen Frukt har samarbetat med Kraftsamling tidigare under våren. Hittills har fem kandidater övertygat tillräckligt för att kunna få jobb i företagen. Tre är i praktik mot jobb, två kandidater är redan anställda.

 

Nu är Nilrosen tillbaka för att hitta mer folk, och tillsammans med Kraftsamlings rekryterare har ett stort antal nyanlända trelleborgare bjudits in för information, intervjuer och jobbmöjligheter.

 

Efter intervjuerna berättar Khaled Bayomi mer om tjänsterna.
– Just nu har vi fyra lediga tjänster. Vi söker taxiförare, torgförsäljare, administratör och en husmor som förutom att hålla koll på vårt lager sköter städning och en del matlagning. Vi kommer att börja alla tjänsterna med en kortare praktik, därefter blir det tillsvidareanställning om båda parter är intresserade.

 

Hittade du vad du sökte idag?
– Ja och nej. Jag träffade nyanlända idag och språknivån var ganska låg. Det gör det svårare att klara jobben, men minst tre av de som stannade efter informationen och tog en intervju kommer vi att kunna erbjuda praktikplatser i mina företag. Det kan leda till jobb, och om inte så kommer de kunna ha stor nytta och glädje av praktiktiden i framtiden.

 

Ahmad Zin Alkhudari (närmast) tog chansen att låta sig intervjuas av Nilrosens Khaled Bayomi för ett möjligt jobb som administratör i företaget.

 

En av de 34 deltagarna i rekryteringsträffen som tog chansen är Ahmad Zin Alkhudari, som tidigare bland annat jobbat på bank i hemlandet Syrien och idag skriver om svenska nyheter för arabisktalande på nyhetssajten Öresundspuls i Malmö.
– Jag fick möjlighet att praktisera på Nilrosen en tid, och jag hoppas att jag kan få jobbet som administratör, det är det jag siktar på, säger Ahmad. Jag kan göra en praktik, det är inga problem!

 

För Khaled Bayomi, som för alla arbetsgivare, är jakten på god arbetskraft i centrum, men det sociala perspektivet är viktigt.
– Vi hittade inte alla vi söker här idag, men vill vi bygga ett gott samhälle måste vi kunna bereda plats också för personer som egentligen inte riktigt är kvalificerade för jobben. Praktikplatserna ger rutiner och erfarenhet av arbetsmarknaden. Vi kan inte peka finger åt andra om vi inte själva tar ett samhällsansvar och försöker skapa delaktighet.

 

Kan vi se fram emot ett fortsatt rekryteringssamarbete med Nilrosen?
– Varför inte? Hela samarbetet med Kraftsamling är ganska nytt, men om andra kommuner bara var hälften så bra som ni är i Trelleborg hade vi halverat arbetslösheten. För samhället i stort är det här ett bra sätt att minska kostnaderna. Arbetsförmedlingen kan lära sig en del av er.