Artiklar

Artiklar

#28 Hallå där kraftsamlare

Inför 2017 talade Kraftsamling med fyra Trelleborgsföretag, alla kraftsamlare sedan lång tid tillbaka. Vi frågade bland annat om utsikterna för ett samarbete under året och om förhoppningarna på det nya året. Ett drygt halvår har gått sedan de senast kom till tals, men nu får alla fyra möjlighet att berätta vad som egentligen hänt sedan sist.
Hur har 2017 varit så här långt och vad tror de om hösten? Och viktigast just nu: Hur ser sommarplaneringen ut?
Möt Paul Welén, Estelle Lützhöft, Magnus Vigstrand och Ulf Olsson.

 

 

Paul Welén, vd för Paldur AB som erbjuder hushållsnära tjänster för både företag och privatpersoner – från trädgårdsservice till städ och fönsterputs.

 

I december önskade du ökad omsättning och minskade kostnader, och du ville fokusera tydligare mot företagskunderna och se en ökning där. Har dina önskningar infriats så här långt?
– Vi arbetar fortfarande på det och har gjort en del förbättringar på alla områden. Tyvärr höjdes arbetsgivaravgiften för unga vilket innebar en kostnadsökning för oss. Därför måste vi skära ner ytterligare på kostnaderna och det håller vi på med, plus att vi ser över vår effektivitet.

 

Vad händer för Paldur i höst?
– Under resten av året kommer vi att jobba med just det som vi nämnde i december.

 

Ser du några möjligheter för ett rekryteringssamarbete med Kraftsamling?
– Vi har ju haft en hel del diskussioner under våren om trädgårdsarbete och vikariat på städsidan, men vi har valt att inte gå vidare med det i år. Förmodligen kan det bli en ändring inför nästa år om vi bara har koll på siffrorna till dess. Budgeten hålls och siffrorna går åt rätt håll i alla fall, de är precis på den svarta sidan! 2018 vill vi satsa offensivt framför allt på trädgårdssidan och förhoppningsvis kunna ta in någon ny där.

 

Till sist – hur ser sommarplaneringen ut?
– Det beror på hur jag ska tolka frågan. För personalen är planeringen förstås klar. För min egen del är det vecka 29 som gäller. Golfveckan. Då ska jag vara på Trelleborgs golfklubb, och sen blir det någon vecka till med min fru, kanske vecka 30 och 31.

– Man kan säga att jag jobbar när jag behövs. Annars är jag ledig. Det är fördelen och förbannelsen med att vara egen företagare.

 

 

Estelle Lützhöft, personalchef på Ica Maxi Trelleborg och HR-konsult i egna firman Rezpekt.

 

Inför julen önskade du att ni äntligen skulle komma igång med en efterlängtad ombyggnad av Ica Maxi under 2017, något vi också har återkommit till i Kraftsamlings nyhetsbrev #18 2017. Hur går det?
– Vi kommer att bygga om butiken och vi vet faktiskt när det blir av nu. Vecka 33 börjar vi, då kommer alla hantverkare. Jag tycker absolut att ni ska kontakta vår butikschef Rickard Jönsson då, det kan bli en bra artikel!

 

Vad händer på Ica Maxi i höst?
– Jamen, gissa!

 

Okej, det var kanske en dum fråga…
– Det var du som sa det.

 

Kan det bli aktuellt med någon rekrytering genom Kraftsamling under hösten?
– Det kan det, absolut, och blir det inte anställningar så kanske det i alla fall kan bli studiebesök här. Vi har haft lite mejlkontakt med en av era rekryterare om det. Och vi har pratat mentorskap också.

 

Hur ser sommarplaneringen ut?
– Hela sommarplaneringen är klar sedan en tid. Rekryteringarna är klara, alla scheman satta och semestrarna inlagda. Själv åker jag till Baskien!

 

 

Magnus Vigstrand, vd för Foam King Sweden AB, marknadsledande inom polyuretanisolering genom egenutvecklad spraymetod. Huvudkontor i Trelleborg.

 

När vi frågade i december önskade du i första hand lugn och ro, men också att Foam King skulle fortsätta utvecklas och bredda verksamheten gällande kundsegmentet och produktutbudet. Har det blivit som du hoppades?
– Tja, lugn och ro har vi inte fått. Vi har ännu mer att göra nu än vi hade tidigare men vi utvecklar oss hela tiden och jobbar faktiskt mer mot andra segment nu. Vi har ett större fokus mot industrin i år och landade förresten nyligen ett uppdrag på 21 000 kvadratmeter industrilokal.

 

Var då? I Trelleborg?
– Utanför Trelleborg.

 

Händer något annat spännande i höst?
– Inte mer än att vi fortsätter på inslagen bana och tar nya marknadsandelar och etablerar fler stationer både i Sverige och i andra länder. Foam King finns till exempel numera på Åland också, och det är ju utomlands. I år har vi etablerat tre nya stationer så totalt är vi uppe i åtta nu, plus vår egen här i Trelleborg.

 

Hur ser rekryteringsbehovet ut? Kan det bli ett samarbete i höst?
– I och för sig är det kanske inte aktuellt just precis nu, men vi ska köpa in nya bilar inom någon månad, vi har tagit beslut på det. Då behöver vi folk med C-kort. Och när jag säger folk så menar jag i singular, inte i plural. Jag hade faktiskt tänkt ringa till er då eftersom vi haft ett gott samarbete sedan en lång tid tillbaka.

 

Hur ser sommarplaneringen ut?
– Jag ska ha en vecka i sommar och det kan bli två om jag har tur. Vi ska åka till Grekland.

 

 

Ulf Olsson, vd för Crossborder Technologies. Xbrdr, som företaget också kallas, har ursprung och säte i Trelleborg och utvecklar, tillverkar och säljer ”gröna” emballage- och lastpallssystem – i metall.

 

Inför det här året hade du målsättningen att Crossborders produkter skulle bli riktigt etablerade på den nordiska marknaden och att ”alla” skulle känna till Crossborder. Är ni på rätt väg ett halvår senare?
– Det tycker jag. Vi har fått nya kunder som godkänt och som köper våra produkter regelbundet och som har accepterat våra produkter som standardsortiment. Det är ingen hemlighet längre så jag kan till exempel berätta att vi precis slutit avtal med Scania. Överhuvudtaget ser vi att fler och fler företag köper våra produkter.

 

Hur ser hösten ut?
– Vi fortsätter lanseringen av våra produkter bland annat på flera mässor i Sverige och på några i Danmark, och sen har vi satsat och startat i Norge. Vi ska fortsätta bygga varumärket.

 

Kan Kraftsamling vara med på ett hörn om det blir aktuellt att rekrytera i höst?
– Varför inte? Vi var med på Arbetsförmedlingens mässa, i april tror jag att det var. Vi hittade några där men gick ändå på uthyrningsfirmans spår då. Men ett samarbete kan definitivt bli aktuellt när vi behöver rekrytera personal. Ni jobbar ju också med trelleborgare. Jag kan be vår produktionschef ta kontakt när det blir aktuellt. Låt mig ha det i bakhuvudet.

 

Slutligen – hur är dina förhoppningar inför semesterperioden?
– Att man både som anställd och som arbetsgivare förhoppningsvis ska få lite ledighet och förhoppningsvis tillskott av ny energi, sol och god mat. Det önskar jag mig själv och det önskar jag mina medarbetare också!