Artiklar

Artiklar

#29 Valen ännu Trelleborgs kommersiella hjärta – trots tuffare konkurrens

Två restauranger plus Synoptik och elektronikkedjan Kjell & Co på väg in. Samtidigt ett stort hål när H&M flyttar ut nästa vår. Eller?
Valengallerians centrumchef Per Karlsson hade förstås gärna sett att klädjätten stannat, men är inte orolig för att H&M:s sorti ska leda till massflykt och droppande besökssiffror.
– Vi har en strid ström av förfrågningar från både mindre och större aktörer – och tre miljoner besökare om året.

 

Valens köpcentrum i centrala Trelleborg är stadens och kommunens kommersiella hjärta. Här, ut mot Algatan, kommer två restauranger öppna i höst.

 

Valens köpcentrum ligger på a-läge i Trelleborg och har under många år fungerat som själva motorn för handeln i staden. Gallerian bildar nav i centrala Trelleborg, och utgör en flitigt använd passage emellan Algatan och Stortorget. Fastigheten som ägs och förvaltas av Skandia fastigheter kan förefalla ohotad som Trelleborgs främsta handelsplats.

 

Men konkurrens finns. När Emporia etablerades i Malmöstadsdelen Hyllie 25 minuter bort spåddes butiksdöd i Trelleborg och i Valengallerian. Det blev aldrig så.

 

När fastighetsbolaget Abitare utvecklar gamla Åhlénshuset 100 meter bort och vill attrahera samma hyresgäster som Valen spetsas konkurrensen igen. H&M har valt att säga upp kontraktet och flyttar till Åhlénshuset nästa vår. Ett tomrum lämnas som blir svårt att fylla. Eller?
– Nu har H&M en stor butiksyta men vi måste inte hyra ut den till en aktör. Fördelen med en fastighet som Valen är att vi kan bygga om och hyra ut till flera mindre butiker, om vi vill.

 

Per Karlsson har varit centrumchef på Valen sedan 2001, men han har ett gediget förflutet i branschen, senast som ansvarig för Burlöv center och Mellby center i Mellbystrand. Under hela 1990-talet som knuten till olika köpcentra i både Skåne och Halland, för olika fastighetsbolag.
Erfarenheten hjälper honom att värdera flyttrykten och inte jaga upp sig i onödan.
– Butiker kommer och går, så har det varit hela tiden. Men vi har en strid ström av förfrågningar från både större och mindre aktörer och vi har plussat på besöksstatistiken varje år de senaste åren. Vi tog till exempel ett rejält skutt uppåt när tåget kom till Trelleborg förra året. Idag har Valen ungefär tre miljoner besökare per år.

 

Sedan någon månad tillbaka byggs det butik i en av lokalerna mitt i gallerian. Synoptik flyttar in, troligen någon gång i september. Någon månad senare öppnas två restauranger, husmanskrogen Nåt Gott och asiatiska Wok Kitchen, vägg i vägg ut mot Algatan. Sammanlagt 400 kvadratmeter restaurangyta med food court-känsla.
– Och så Kjell & Co. Lite osäkert exakt när, men de siktar förstås på att öppna butiken lagom till julhandeln.

 

Är det till dig man vänder sig med förfrågningar om butikslokaler?
– En del hör av sig direkt till mig, men många pratar med Skandia fastigheter centralt. Större kedjor är till exempel ofta intresserade av att finnas i vissa köpcentra och då förmedlas det ut till oss centrumchefer.

 

Med uppåt 250 medarbetare i hela landet och utveckling och förvaltning av såväl köpcentra som bostäder, kontor och det som Per Karlsson kallar samhällsfastigheter har Skandia fastigheter resurser att vara proaktiva, inte bara reaktiva.
– Skandia fastigheter arrangerar en del egna events, och vi har några personer centralt som jobbar med uppsökande verksamhet. De sitter i olika nätverk där de träffar etablerare från olika kedjor, och deltar i mässor som Mapic i Cannes. Men varje centrumchef har naturligtvis också ett ansvar att uppvakta etablerare.

 

Valens köpcentrum är en kommersiell fastighet, men du upplåter ofta utrymme för aktiviteter utan vinstsyfte. Varför?
– För att jag tycker det är bra att göra så. Vi vill värna om den här kommunen och dess invånare, och om andra intressen än kommersiella. Om Skandia fastigheter kan bidra till en positiv utveckling i Trelleborg så försöker vi göra det, men vi håller en skiljelinje mellan det icke-vinstdrivande och de som tjänar pengar på sin verksamhet. De får betala.