Artiklar

Artiklar

#3 Rookie i Malmös näringsliv städar rent med Kraftsamling

Karameller på soffbordet och badlakan vikta som svanar. KS Städ och fönsterputs gillar att lämna något efter sig som berättar att uppdraget är slutfört. Malmöbolaget har snabbt etablerat sig som en modern och fräsch utmanare i en hårt konkurrensutsatt bransch – och nominerats till utmärkelsen Årets näringslivsrookie i Malmö.

Nu tar företaget hjälp av Kraftsamling Trelleborg för att hitta rätt personal.

– Alltid skönt att veta att man kan få lite stöd och hjälp i rekryteringarna, säger personalansvarige Nancy Sjöberg och ger direkt Kraftsamling i uppdrag att plocka fram tre lokalvårdare.

 

Kraftsamlings rekryterare Lotten Hardewall i samtal med KS Städs vd Sandra Hadi och rekryteringsansvarige Nancy Sjöberg.

 

Åtminstone hygglig svenska och ett körkort. Ungefär där stannar kravspecifikationen när Malmöbolaget KS Städ och fönsterputs letar ny städpersonal. Vilja att arbeta tas för givet.

 

Nancy Sjöberg lyssnar på Kraftsamlings erbjudande om helt kostnadsfri rekryteringsservice. Hon bekräftar att rekryteringsprocessen ofta blir långdragen. Det är inte är lätt att hitta rätt kandidater trots en återhållsam kravprofil och anställningsvillkor som går utanpå det vanliga i branschen: Tillsvidareanställningar på heltid med arbetstider måndag till fredag.

– Nej, det är inte enkelt. Vi har ofta väldigt många sökande till våra tjänster oavsett om det handlar om kontorsstädning, flyttstädningar eller fönsterputsning, men tyvärr försvinner många för att de saknar körkort. Det är ett problem. De flesta med körkort har redan en anställning.

 

Nancy Sjöberg och KS Städs vd Sandra Hadi tar emot i företagets ljusa lokaler i ett nybygge på Gottorpsvägen i Vintrie söder om Malmö. Härifrån utgår de blå bilarna till objekt i framför allt Malmö, Trelleborg, Lund och Helsingborg. Här tvättas personalens utrustning, och på kontoret en våning upp har Sandra, Nancy och ytterligare tre personer sina arbetsplatser. De blå bilarna, ”smurfarna” som Nancy Sjöberg kallar dem, rattas av ett fyrtiotal medarbetare med schema men med stor frihet att styra sin arbetssituation.

– Det är sådana självgående personer vi söker, säger Nancy Sjöberg. Är de rätt har de ofta möjlighet att köra sitt eget race. Vi har ordnat rekryteringarna på egen hand tidigare och vi har kontakt med Arbetsförmedlingen, jag har precis pratat med dem i telefon, men vi har mer och mer börjat titta på alternativ när vi letar folk.

– Just nu har vi framför allt behov av arbetskraft för flytt- och storstädningar och det får ni gärna hjälpa oss att hitta.

 

KS Städ och fönsterputs startades som enskild firma 2009 av Sandra Hadi och hennes bror. Några år senare blev företaget aktiebolag, och sedan dess har utvecklingen accelererat. KS Städ och vd:n Sandra Hadi nominerades till priset Malmös näringslivsrookie 2017 i sista stund. Sandra blir 30 år i november, och nomineringen är endast öppen för entreprenörer under 30. Årets näringslivsrookie ska genom sitt företagande ha varit nyskapande, bidragit till en förnyelse av näringslivet i Malmö eller åstadkommit något som sticker ut, känns fräscht, vilt eller vågat.

 

På hemmaplan har Kraftsamling Trelleborg jobbat med flera prisade företag. Att kliva över kommungränserna och samarbeta med Malmö stads näringslivsstoltheter kort innan de kan få en prestigefylld utmärkelse kittlar lite extra. För KS Städ ligger förstås fokus i första hand på affärer, men Sandra Hadi gillar initiativet.

– Det är spännande och en stor ära att vara nominerade. Vi har jobbat hårt för att komma dit där vi är idag, och vi vill fortsätta utvecklas som företag och som arbetsgivare. De som anställs här ska känna att vi satsar på att skapa en vi-känsla och att det är självklart att alla hjälper varandra på KS Städ.

 

Malmö näringslivsgala hålls 12 februari. Då får vi veta om stadens näringslivsrookie bygger en del av sin succé på arbetskraft från Trelleborg.