Artiklar

Artiklar

#31 ”Jag tar inte något annat än trelleborgare. Det går inte”

Lars-Erik Billstein och hans ”pågar” i Brandservice Syd har brandskyddat Trelleborgs företag och bostadsrättsföreningar sedan 2001.
Om några år tar sonen Fredrik över firman – och för Kraftsamling Trelleborg gäller det att övertyga också nästa generation Billstein om det förnuftiga i ett fortsatt samarbete.
För som Lars-Erik säger:
– Jag tar inte något annat än trelleborgare. Det går inte.

 

Lars-Erik Billstein har drivit Brandservice Syd sedan 2001.

 

Trelleborgsföretaget Brandservice Syd är sedan en tid tillbaka ett av de över 500 företag som räknas som kraftsamlare efter att ha hjälpt Trelleborgs kommun att pressa ned kommunens arbetslöshetssiffror. Det var inget inget märkligt eller avancerat åtagande som låg bakom. Företaget tog emot en praktikant.

Vd:n och Brandservice grundare Lars-Erik ”Lasse” Billstein minns att han blev uppvaktad av Kraftsamling.
– En av era rekryterare var här i ett par omgångar, säger han. Vi tog emot en tjej som praktikant. Vi förlängde praktiken en gång, men i samma veva fick hon jobb hos Frans Hellstrand på Asks färghandel. Jag tror hon jobbar där nu.

 

Försäljning och montering av brandvarnare och brandsläckare. Service. Brandtätningar, larm och skyltningar. Rådgivning. Lagstadgat underhåll av utrustningen en gång om året och anställda i arbetskläder som kan associeras till brandkåren.

 

Är Brandservice Syd någon slags privat brandkår?
– Det är många som tror det, men nej. Vi sysslar bara med förebyggande brandskydd, men vi får många samtal från folk som undrar om och var de får lov att elda och frågar om regler och annat. Vi har inget med det att göra, det är Räddningstjänsten som svarar på de frågorna.

– Men det händer att de skickar folk som har förfrågningar om förebyggande brandskydd. Räddningstjänsten får inte sälja brandskyddsprodukter längre, inte om det finns privata aktörer på orten, så de tipsar om oss. Vi har bra kontakt med dem och vi ringer ofta inspektörerna och frågar om råd.

 

Lars-Erik Billstein startade Brandservice Syd som enskild firma 2001. Han hade arbetat i branschen i drygt 20 år, sedan 1980. Som många andra trelleborgare hade han en bakgrund på gummifabriken, Trelleborg AB. ”Alla skola vi genom de grindarna vandra”, säger han leende.
– 1974 började jag på Trelleborg AB, men efter en arbetsskada skolade företaget om mig till industribrandman. Jag fick alla utbildningar och allting. På den tiden jobbade 4 200 personer på gummifabriken. Då hade de allt.

 

Efter en kortare sejour på Securitas började Lasse 1988 som brandskyddstekniker på Svenska Tempus i Malmö. I samband med att Tempus bytte ägare tog Lasse med sig ett par av sina gamla kunder och startade eget.
– Det var bara jag i början. Jag körde själv i fem år. Jobbade tio timmar om dygnet med kunderna, och tio timmar var jag hemma och försökte bygga upp någonting. Jag var tekniker, säljare och företagare i ett.

 

Varför valde du namnet Brandservice Syd?
– Det var min revisor som sa att jag borde ha med företagets verksamhet i namnet. Därför blev det så.

 

2015 hade verksamheten växt och Lasse valde att starta om företaget som ett aktiebolag, återigen på uppmaning av revisorn.
– Omsättningen hade ökat och jag hade anställt folk. Det var tryggare så. I augusti i år räknar vi med att omsätta uppåt fyra och en halv miljon, på fyra personer och lika många bilar. Helt okej, tycker jag. Pågarna gör ett bra jobb, de är ute hela tiden precis som det är tänkt. Och jag tror att de trivs. Jag tycker att vi har varierande arbetsuppgifter, och de stannar kvar här. Det är väl ett gott betyg?

 

En av ”pågarna” är sonen Fredrik Billstein som arbetat i pappans firma i tio års tid. Lasse Billstein närmar sig pensionsåldern, Fredrik tar allt större ansvar för företaget och kommer ta över.
– Det är meningen, men jag tror inte jag kan släppa helt. Jag stannar gärna i företaget ett tag till, inte minst för det sociala. Jag skulle inte må bra av att bara sitta där hemma.

 

Kontroll av brandsläckare. Fredrik Billstein har arbetat i Brandservice Syd i drygt tio år. ”Jag vill bredda verksamheten ytterligare”, svarar han på frågan om framtidsplanerna den dagen han tar över företaget efter Lars-Erik Billstein.

 

När Lasse Billstein startade Brandservice Syd var han tämligen ensam på marknaden, åtminstone i Trelleborgsområdet. 16 år senare vimlar det av aktörer. Också marknaden förändras. Idag dominerar brandtätningar, montering av rökluckor och SBA-arbeten; systematiskt brandskyddsarbete – ett måste på alla arbetsplatser.

 

Brandservice Syd har kvar några av de gamla kunderna och fler har tillkommit. I Trelleborg nämner Lasse Billstein Nordic Plastics Group, Tre-Mek och Sawi Bygg som tre av de största kunderna, men företagets verksamhetsområde spänner numera över hela Skåne.
– Konkurrensen är definitivt större. När jag började fanns det tre konkurrenter i Malmöområdet, idag är det tresiffrigt.

 

Brandservice säljer mot såväl privatkunder som företag, bostadsrättföreningar och offentliga verksamheter, även om avtalen med stat och kommun inte längre är av den omfattningen som de var och som Lasse Billstein skulle önska.
– Alla jag pratar med tycker det är svårt att jobba med offentliga upphandlingar, speciellt om du är liten. Du har inte en chans. De stora bolagen har ju folk som bara jobbar med det här. Jag tycker det är fel av kommunen att inte se till de företag som finns på orten i upphandlingarna. Vi betalar skatt här och kan se till att det blir fler arbetstillfällen också. Man går på priset, men de pengarna tror jag att man skulle få igen med tiden. Hade vi en chans att vinna upphandlingar hade vi ju vågat satsa också.

 

Och anställa trelleborgare?
– Ja ja. Jag tar inte något annat än trelleborgare. Det går inte.

 

Och då använder du förstås Kraftsamling Trelleborg?
– Ja ja.