Artiklar

Artiklar

#32 Vägen till arbetsmarknaden finns bland papegojor och flygande hundar

Bland leguaner, kakaduor, apor, flygande hundar och ormar söker trelleborgaren Lennie Dekan vägen tillbaka till arbetsmarknaden.
Med en dålig rygg och ett statligt beslut om arbetsprövning får Lennie Kraftsamlings hjälp att ta de nödvändiga kliven tillbaka mot ett lönearbete.
Och vid Kraftsamlings sida står Frank Madsen, grundare och ägare av Malmö Reptilcenter.

 

Lennie Dekan med en ung flygande hund i skägget.

 

Kock, rivningsarbetare, snickare, biljettkontrollant. 31-årige trelleborgaren Lennie Dekan har arbetat med lite av varje. En ryggskada i ett jobb som montör har dock tillfälligt satt stopp, men efter en tid hemma är han på väg tillbaka på initiativ av Kraftsamling Trelleborg.

 

Efter noggrann matchning av rekryteraren Ilkay Dokudum har Lennie hittat glädjen och framtidstron på Malmö Reptilcenter i Malmö Folkets Park.
Ett par månaders praktik har gett framsteg.
– Jag behöver testa hur mycket jag klarar. Jag började här på 50 % och nu är jag uppe på 75 %. Vi får se om och när jag klarar en heltid. Men det är bra här. Arbetsuppgifterna är varierande och det är något helt annat än att sitta hemma.

 

Trelleborgaren Lennie Dekan har praktiserat på terrariet i Malmö Folkets Park i ett par månader. Här med två av terrariets mera livliga inneboende.

 

 

Lennie är på plats klockan åtta varje morgon, två timmar innan Malmö Reptilcenter öppnar för besökare. Mycket ska hinnas med: Terrariets permanenta boende kräver mat, omsorg, städning och sällskap. Som ett jobb i hemvården, ungefär.
Lennie pekar mot taket.
– Ser du de som hänger däruppe vid bjälken? Det är flygande hundar. De skitar ner väldigt mycket, man måste skrubba väggarna.

 

Reptilcenters ägare Frank Madsen tog initiativ till och startade verksamheten 1983. Intresset för främst växelvarma djur hade han haft sedan uppväxten hemma i Limhamn. När han som anställd vid Malmö museer gjorde ett jobb i Folkets Park fick han syn på ett gammalt nedgånget växthus. Han förhörde sig.
– ”Allt ska rivas”, sa de. ”Fan, här skulle man ju ha lite ormar och sånt”, sa jag.

– Jag fick fatt i dåvarande parkchefen här ute på gräsmattan och han var förstås sugen på att få in attraktioner och utveckla parken, det är de ju alltid, så jag startade terrariet 1983. Jag började med att svetsa ihop vinkeljärnställningar som jag ställde terrarierna på, men 1987 byggde vi om första gången och då murade vi istället.

 

Malmö Reptilcenters ägare Frank Madsen och Kraftsamlings praktikant Lennie Dekan äter frukost på Malmö Reptilcenter. På bordet en plastburk med en större spindel. – Det är en chilensk fågelspindel som någon har tröttnat på och lämnat in, säger Frank Madsen. Vi får in en del djur på det viset.

 

Malmö Reptilcenter har växt i omgångar och blivit lite av en lokal magnet. Frank Madsen har inte full koll, men gissar att besökssiffran ligger kring 25 000 per år. De typiska besökarna är barnfamiljer på helgerna, och en och annan turist. Förutom Frank själv har han två fasta medarbetare.
Inte ens Frank Madsen har full koll, men han uppskattar att antalet individer i terrariet är uppåt 500, inräknat allt från krokodiler till insekter som vandrande pinnar och gräshoppor.

 

Förutom dvärgsilkesaporna och tamarinderna är ormarna lite av Malmö Reptilcenters huvudnummer. I ett terrarium vilar en nätpytonorm, alldeles intill glasväggen.
En mamma frågar vad den väger.
– Den väger i alla fall över hundra kilo, och är sex meter lång, svarar Frank Madsen och berättar att det av säkerhetsskäl krävs två personer när man ska in i terrariet.

– Det är en enda muskel. Det räcker att den får fatt i ditt ben. Du kommer ingenstans.

 

Terrariets större reptiler drar till sig särskild uppmärksamhet. När Lennie Dekan plockar fram en tigerpyton vill många känna.

 

Lyckligtvis föredrar en nätpyton kaniner och smågrisar, men det kan ju vara dumt att chansa.

Säger Lennie och ger sig ut i terrariet. Allt fler besökare har hittat in och Lennie berättar om ormar och leguaner med entusiasm och stort kunnande. En liten kille med mor- eller farföräldrarna med sig erbjuds att känna på Malmö Reptilcenters tigerpyton.
– Är den farlig? Är den giftig, frågar pojken. Nä, den är inte giftig, svarar Lennie. Jag håller i den och ser till att inget händer.

– Men den har massor av vassa tänder i munnen. Som nålar.

 

Kraftsamlings rekryterare Ilkay Dokudum är nöjd med samarbetet och lyfter gärna Frank Madsen och Malmö Reptilcenter.
– Samarbetet med Frank är smidigt och effektivt, och det går alltid att få tag i honom, säger Ilkay Dokudum. Jag upplever honom som omtänksam och kreativ. Det är tack vare hans öppenhet och tålamod som den här praktiken kan fungera.

 

Det här är verkligen rätt plats för Lennie. Han brinner för det här och vi försöker alltid matcha från personens intresse. Det har verkligen lyckats här, det här kan vara bästa vägen tillbaka till arbetsmarknaden för Lennie. En bra praktik här ökar hans chanser att bli aktuell i en av våra direktrekryteringar eller rekryteringsutbildningar.