Artiklar

Artiklar

#34 Rutinen i Kraftsamlings TFF-trio ska avgöra Skånederbyt

Halva arbetstiden är Magnus Andersson, Fredrik ”Fritz” Persson och Marcus Pode garvade kulturbärare i Trelleborgs FF. Andra halvan jobbar de tillsammans för att matcha trelleborgare till arbete.

Ena dagen vinner de på fotbollsplanen, nästa dag i mötet med arbetsgivare och arbetssökande.

Inför tisdagens högintressanta Skånederby mot Helsingborg kraftsamlar trion tillsammans och talar om betydelsen av rutin, om sina ”civila” jobb, och om prestigen i att vara Näst bäst i Skåne.

 

På tisdag tar TFF emot Helsingborgs IF hemma på Vångavallen för toppmöte i Superettan. Anfallaren Marcus Pode, målvakten Fredrik Persson och mittbacken Magnus Andersson – kolleger både på planen och på Arbetsmarknadsförvaltningen – lovar tre poäng och fortsatt kvalplats

 

Med tillsammans 840 matcher för Trelleborgs FF är målvakten Fredrik ”Fritz” Persson, 34, mittbacken Magnus Andersson, 36, och anfallaren Marcus Pode, 31, tre av TFF:s mest meriterade och profilstarka spelare med gott om allsvensk erfarenhet från klubben och från tidigare sejourer i Halmstads BK, Malmö FF, Örebro SK, Mjällby AIF och klubbar i Danmark och Norge.

 

När TFF efter sex vinster de senaste sju matcherna ligger på kvalplats till högsta serien börjar gamlingarna vakna. Seger mot HIF och en bra höst kan betyda allsvenskt spel 2018.

 

TFF åkte ur allsvenskan 2011 och raset fortsatte genom superettan 2012. Efter några års tung ökenvandring i division ett är TFF på väg tillbaka dit klubben vill vara.

 

Tisdagens motståndare Helsingborgs IF tvingades ur högsta serien i fjol och parkerar just nu på femte plats i tabellen, bara en poäng bakom TFF. Det är upplagt för ett laddat derby och en så kallad sexpoängsmatch för Arbetsmarknadsförvaltningens och Kraftsamling Trelleborgs tre bidrag till svensk elitfotboll.

 

Blir Vångavallen utsåld på tisdag?
– Ja, det får vi verkligen hoppas. Fullsatt eller i alla fall i närheten, säger Marcus Pode. Det var länge sedan vi spelade ett derby här och det betyder mycket att trelleborgarna kommer och stöttar oss. Jag vet inte när det var slutsålt på Vångavallen senast.

– Förmodligen nån gång när vi mötte MFF för x antal år sedan, säger ”Fritz”.

 

Är det viktigt för klubben att vara ”näst bäst i Skåne”? Ligger det prestige i mötet med Helsingborg?
– Ja och nej, fortsätter Marcus Pode. I och med att Malmö FF har ett så stort försprång så är det ju plats två i Skåne som är aktuell, så lite prestige är det att slå HIF. Det spelar förstås ingen större roll om vi vinner mot dem på tisdag men ändå skulle sluta fyra i serien och missar möjligheten att gå upp, men hamnar vi på allsvensk plats efter säsongen så är svaret ja.

– Det ska bli en rolig match att spela, säger Magnus Andersson. Det är en bra möjlighet för oss att skapa ett litet försprång. Det är kanske lite mera stimulerande att spela mot topplagen och det är kanske därför det gått lite bättre mot dem. HIF är gediget och hade en bra stabilitet i spelet när vi mötte dem i premiären som jag tror att de bygger vidare på. Det blir säkert tufft.

– Men vi som är äldre har ett ansvar att visa god hållning och en god profil, säger ”Fritz”. Vi vet hur vi ska representera klubben och under matcher som den här ska vi kunna stötta de yngre när det blåser. Vi måste visa att vi har lite mer erfarenhet och att de andra ska kunna vara trygga i att vi vet vad vi pratar om. Som ”Mange” som har spelat många viktiga matcher både i allsvenskan och i superettan. Samma sak med Pode. De har rutinen och vet vad som gäller.

 

Kraftsamlings och Trelleborgs FF:s rutinerade spelartrio Fredrik Persson, Marcus Pode och Magnus Andersson jobbar halva arbetstiden för att TFF åter ska nå fotbollsallsvenskan. På den andra halvan arbetar de för att alla trelleborgare ska få ett jobb. Tillsammans har Kraftsamlings spelartrio 840 matcher i TFF-tröjan.

 

Är TFF redo för allsvenskan?

Blickarna vänds mot Magnus Andersson, backklippa och assisterande tränare.
– Det tror jag, säger han och väger orden noga inför fortsättningen. Jag tycker att vi de senaste åren gjort kloka värvningar, så sett till spelarsidan så tror jag att vi är redo. Det är svårare att svara på hur det ser ut runt omkring truppen, i klubben och i Trelleborg.

 

Fredrik Persson har lättare att peka på yttre utmaningar.
– Det finns att göra, säger han. Vångavallen är till exempel inte godkänd för allsvenskt spel. Lyckas vi ta steget upp kommer det krävas förändringar av alla. Av klubben, kommunen, spelarna. Det blir en utmaning som vi måste ta oss an tillsammans om vi ska klara det. Jag tror att det betyder mycket för gemenskapen i Trelleborg när ”alla” samlas här och Vångavallen och TFF blir den gemensamma punkten för både gamla och unga.

 

Ni jobbar alla tre med arbetsmarknad och rekrytering genom Arbetsmarknadsförvaltningen. Vad har de jobben betytt för er?
– Det är ju mitt första riktiga jobb vid sidan av fotbollen, säger ”Fritz”, och för min del ser jag det som en utmärkt förberedelse för livet efter fotbollen. Det kan ge en stabil grund att stå på och jag fortsätter gärna jobba inom kommunen även i framtiden. Att Arbetsmarknadsförvaltningen och TFF samarbetar har varit ett stort plus för mig.

 

Marcus Pode håller med.
– När TFF och kommunen valde att ta samarbetet ett steg längre så dök ju möjligheten upp för mig att jobba som länken mellan Kraftsamling och TFF:s affärsnätverk. Som för ”Fritz” är ju det här mitt första jobb utanför fotbollen. Jag har lärt mig jäkligt mycket under de ett och ett halvt åren som jag jobbat för Trelleborgs kommun – om säljbiten och approachen till företagen plus kunskap om hur organisationen fungerar. Förhoppningsvis kan jag bygga vidare på det när fotbollen är slut.

– När jag åkte till träningen idag tänkte jag faktiskt på att det kan finnas likheter mellan de resor som vår förvaltning och TFF gjort, säger Magnus. Arbetsmarknadsförvaltningen hade många olika projekt igång och så kändes det i TFF också. När klubben trillade ur allsvenskan och superettan visste vi inte riktigt var vi befann oss, men TFF har lyckats organisera om och har gjort väldigt bra resultat sedan dess, precis som Arbetsmarknadsförvaltningen. Det går att hitta kopplingar och det är roligt att vi har följts åt de senaste åren.

 

Så hur går det på tisdag?
– 3-1, tippar ”Fritz”.

– Jag tror vi vinner efter ett sent avgörande, säger Magnus. 2-1.

 

Pode?
– Jag är nog också inne på att det blir 2-1 till oss.

– Det är dags för Pode nu, säger Magnus. Jag tror han kliver fram.

– Okej, okej. Jag får väl ta den passningen, avslutar Marcus Pode.