Artiklar

Artiklar

#36 Kraftsamlings blixtrekrytering säkrar valspurten i Trelleborg

Två dagar till valet – men i Trelleborgs rådhus har valnämndens veteraner Jonny Sjöstedt och Aino Friman redan ägnat nio månader att planera och administrera inför söndagen. Men också två rutinerade valarbetare kan behöva hjälpande händer.

Raad Alshtiwi och Alexander Kozhevnikov headhuntades genom Kraftsamling för extra energipåfyllning i slutspurten.

 

Härifrån administreras valet. Trelleborgs kommuns valnämnd, Aino Friman och Jonny Sjöstedt, har tillsammans tjänstgjort i ett femtiotal val och folkomröstningar. Årets val är det sista för de båda.

 

Trelleborgs kommuns tidigare kanslichef Jonny Sjöstedt avtackades från sin tjänst 2014. Tidigare chefssekreteraren Aino Friman gick i pension vid årsskiftet. Tillsammans har de tjänstgjort som rösträknare och valadministratörer vid fler än femtio val och folkomröstningar. Så också i år, men inte längre.

Söndagens val till kommun, landsting och riksdag blir deras sista gemensamma insats för Trelleborgs kommun.

 

För Raad Alshtiwi och Alexander Kozhevnikov är årets val en första och högst påtaglig kontakt med det svenska demokratiska systemet – och en efterlängtad chans att få en fot in på den svenska arbetsmarknaden.

Med en träffsäker blixtrekrytering medverkar Kraftsamling till att säkra valet.

– Vi har arbetat med valet sedan första januari, säger Jonny Sjöstedt i en kort paus från kontrollerandet av röstlängder och bevakningen av den statliga valmyndighetens ständiga uppdateringar via epost.

– Det är mycket att tänka på för att få ihop till ett val, fortsätter han. Massor av kringaktiviteter och dessutom rekrytering av 300 personer som ska fungera som röstmottagare för förtidsröstningen och i vallokalerna. Just förtidsröstningen har blivit allt viktigare. I förra valet räknade vi 11 700 förtidsröster i kommunen, och prognosen säger att det blir ännu fler den här gången.

 

Tillgängligheten för samtliga röstberättigade ska ordnas. Dessutom ansvarar Jonny och kollegan i valnämnden Aino Friman för att utse och utbilda sju ambulerande röstmottagare med särskild uppgift att besöka och ge möjlighet för enskilda funktionshindrade utan annan rösthjälp att utöva sina demokratiska rättigheter.

– Och vi ska inte glömma de som sitter häktade eller är intagna på Rättspsykiatriskt centrum här i Trelleborg, säger Jonny.

 

Kraftsamling fick uppdraget på torsdagen. Två dagar senare anställdes Raad Alshtiwi för att sortera, packa, leverera och klä kommunens vallokaler. Efter söndagens val väntar en veckas efterarbete.

 

Tillsammans med Aino leder och planerar han arbetet från tjänsterummet på andra våningen i rådhuset. Till hjälp har de sedan några veckor två vaktmästare från rådhuset, med huvudsaklig uppgift att ombesörja den fysiska logistiken av material till vallokalerna i kommunen.

– Vi servar 27 valdistrikt och sju förtidslokaler, och en stor del av arbetet har gått ut på att hitta och boka lämpliga lokaler. Vi använder ofta kommunens skolor och det innebär bland annat att skolledningar och vaktmästare ska vidtalas, och på det följer väldigt mycket administrativt arbete. Dessutom är vi ständigt uppkopplade mot valmyndigheten som ger oss löpande direktiv.

 

De 300 trelleborgare som tjänstgör som röstmottagare har just genomgått en utbildning för sin uppgift, fördelad på fyra tillfällen. En skriftlig handledning har delats ut och gåtts igenom.

Rutinuppgifter för två rutinerade valadministratörer som Aino och Jonny, men några extra händer kan behövas ändå.

– Mot slutet av förra veckan kände vi att vi hade arbete upp över huvudet. Vi behövde förstärkning framför allt med det tunga arbetet, med att lasta och lossa valmaterial och köra ut allt till vallokalerna, så vi vände oss till vår kommundirektör som i sin tur kontaktade Kraftsamling.

 

Därifrån gick det undan. Två dygn efter att uppdraget kommit in presenterade Kraftsamling Trelleborg två kandidater. Några timmar senare var Alexander Kozhevnikov och Raad Alshtiwi nyanställda och i färd med att packa och leverera valskärmar, gatupratare och valinformation i skytteltrafik till kommunens många vallokaler.

 

Alexander Kozhevnikov gillar att vara del i att söndagens val ska kunna genomföras som planerat – och vet att en lyckad insats är bra att ha med sig i andra rekryteringar genom Kraftsamling Trelleborg.

 

I rådhusets källare kör Raad Alshtiwi fram material för vidare transport till vallokalen i Klagstorp. Raad kom till Sverige från Syrien för ett par år sedan och har haft ett par kortare anställningar innan han tackade ja till tjänsten som roddare i samband med valet. När skåpbilen är fylld styr han ut på Söderslätt, levererar materialet och återvänder för att förbereda nästa tur. Raads förhoppning är att ett par veckors prickfritt arbete med förberedelser och efterarbete kring valet ska ge ännu fler möjligheter i Kraftsamlings rekryteringar, helst en möjlighet till en mera varaktig anställning.

– Vi har mycket att göra men det är skönt att jobba och jag trivs med arbetsuppgiften, säger han. Det är inget problem att bara jobba ett par veckor. Jag gör mycket hellre det än sitter hemma.

 

Kraftsamlings andra kandidat Alexander Kozhevnikov har just kommit tillbaka från ett uppdrag och drar igen dörren till kommunbilen.

– Det känns som ett viktigt jobb. Jag har sökt andra jobb i två eller tre av Kraftsamlings rekryteringar och vet att jag ökar mina chanser efter det här jobbet, och det är bra att visa upp sig i kommunen. Vem vet, det kanske kan ge mig jobb här?

 

Om påhugget i samband med valet är en möjlighet att visa upp sig och fylla sina cv för Alexander och Raad är årets val en slutpunkt för Jonny Sjöstedt och Aino Friman. I arbetet inför valet till Europaparlamentet 23 maj nästa år får andra krafter ta vid. En ny besättning i valnämnden får kraftsamla.

– Detta är väl mitt tjugofjärde eller tjugofemte val, säger Jonny Sjöstedt. Förr höll kommunen i kyrkovalen också, och vi har dessutom arbetat både med EU-omröstningen och med EU-valen. Aino och jag har jobbat tillsammans med detta i alla år, men nu kan man väl säga att vi gjort vår samhällstjänst och ställt upp för demokratin.

– Men vi har faktiskt aldrig pratat partipolitik eller vad vi själva röstar på, fyller Aino Friman i. Vi sköter det administrativa, inte politiken. Det är viktigt att poängtera. Jag gjorde mitt första val i tjänsten 1973, men nu är det över. Efter det här valet ska jag bara vara ledig och vara pensionär.