Artiklar

Artiklar

#36 Unikt föreningsstöd till musikkåren gav Kristoffer jobbet

Trelleborgs Musikkårs notskatt skulle brandskyddas och säkras för framtiden, men att anställa någon att göra jobbet är kostsamt för en ideell förening. Musikkåren tvekade.
Lösningen kom med kommunens unika föreningsstöd – administrativt bidrag – och tre år efter rekryteringen jobbar Kristoffer Nörrelökke heltid med att skanna notblad och bygga ett digitalt arkiv.
– Utan stödet hade vi inte kunnat anställa Kristoffer, och ingen i föreningen hade haft tid eller kunskap att göra det Kristoffer gör, säger musikkårens ordförande Claes Kroon.

 

Kristoffer Nörrelökke har jobbat heltid under tre år med att skanna in och överföra Trelleborgs Musikkårs notarkiv till digitala filer och samtidigt göra alla arrangemang lätt sökbara för föreningens medlemmar. Ordförande Claes Kroon, valthornist i musikkåren och byggkonsult genom egna företaget CK-konsult privat, tittar in till Kristoffer när tillfälle ges. 

 

Trelleborgs Musikkårs arkiv i Kulturskolans lokaler är sprängfyllt av vältummade arkivmappar. Längs väggarna trängs noterna till tusentals orkesterarrangemang. Samtliga på papper.

 

Arkivarien Kristoffer Nörrelökke plockar ner ännu en mapp med ett arrangemang och bläddrar igenom notbladen på skrivbordet. Turen har kommit till bokstaven P och den välkända marschen ”Pomp and Circumstance” av den brittiske tonsättaren sir Edward Elgar. Strax ska sirliga G-klavar, eleganta legatobågar och stämmor för enskilda instrument eller hel ensemble förvandlas till ettor och nollor.

 

Bakom Kristoffer följer musikkårens valthornist och ordförande sedan 2005, Claes Kroon, det tidsödande arbetet.
– Vi har 80 års verksamhet i det här rummet, säger Claes Kroon. Här finns ungefär 3 500 arrangemang och varje arrangemang består av uppåt 40 notblad. Det är en gigantisk mängd papper som vi behöver skanna in och digitalisera om vi ska kunna bevara allt.
Någonstans uppåt 140 000 enskilda notblad.

 

Somliga notblad är sköra, handskrivna rariteter. Andra är tryckta och utgivna av olika musikförlag med olika syn på vad som egentligen är ett A4-format. Gemensamt är att alltför få blad håller samma storlek som de övriga 140 000.
– Många format följer inte modern standard så jag har varit tvungen att programmera om skannern för att den ska kunna ta dem utan att kapa bort delar av bladen, säger Kristoffer Nörrelökke. Förmodligen har man tryckt i udda format av försäljningsskäl. Det ska vara svårt att bara lägga notbladen i en kopiator och dra en massa kopior.

 

3 500 arrangemang från 80 års verksamhet i musikkåren plus Storbandets alla noter fyller arkivet i Kulturskolan från golv till tak. Två tredjedelar har blivit digitaliserade av Kraftsamlings kandidat Kristoffer Nörrelökke.

 

Ideella föreningar måste i stor utsträckning lita till oavlönat arbete och medlemmarnas goda vilja. Viktiga arbetsuppgifter blir lätt lidande då många föreningar saknar medel och möjligheter att anställa. Trelleborgs Musikkår är inget undantag, men när Claes Kroon 2014 kontaktades av Kraftsamling och fick höra om erbjudandepaletten öppnades möjligheten att rekrytera genom det administrativa bidrag till föreningslivet som lanserats under våren.
– Det administrativa bidraget var en viktig ekonomisk hjälp, och tillsammans med stöd från Arbetsförmedlingen, Sparbanksstiftelsen och från vår stödförening Musikens Vänner som bekostade en ny kopiator kunde vi anställa Kristoffer, säger Claes Kroon.

 

Matchningen var perfekt. Kristoffer Nörrelökke var inte bara musikintresserad, han visade sig också vara noggrann och strukturerad. Dessutom duktig på datorer.
– Kristoffer har fått rutin på grejerna och han har inte minst hittat nya programmeringslösningar när det behövts så vi har kunnat komma vidare, säger Claes.

– Jag har bland annat installerat nya drivrutiner, så nu behöver jag bara trycka på en knapp för att kopiatorn ska börja skanna bladen, säger Kristoffer. Utmaningen är när tekniken inte vill vara med, när den går itu och börjar göra konstiga ljud. Och att kunna lura datorn att ta format som den egentligen inte tar.

– Det var våra revisorer som lyfte frågan om digitaliseringen, fortsätter Claes. Efter ett årsmöte frågade de hur vi säkerställer våra inventarier. ”Hur bevarar ni ert arkiv?” Ja, det fanns en brandvarnare här men det räcker ju inte så långt. Började det brinna i arkivet skulle det bara säga ”tjoff”.

 

28 augusti höll Trelleborgs Musikkår en av flera välbesökta sommarkonserter i Stadsparken i Trelleborg. Den 14-17 september väntar nästa framträdande när musikkåren deltar i en blåsmusikfestival i tyska Schlema.

 

Idag är bortåt två tredjedelar av musikkårens arrangemang skannade och digitalt arkiverade, och musikkåren har dessutom investerat i brandsäkra skåp för att på säker väg kunna bevara orkesterarrangemangen också i pappersform. Skanningstakten har ökat allt eftersom Kristoffer hittat rutiner för arbetet och tämjt tekniken.
– Svenska Orkesterförbundets tidning Musikant skrev en artikel om vårt arbete med att digitalisera arkivet och berättade om det administrativa bidraget, säger Claes Kroon. Det blev väldigt väl mottaget av andra orkestrar, och ett halvår senare hade flera hört av sig som frågade om jag kände till om de kunde få samma hjälp av sina kommuner. Jag sa att jag inte visste men gav dem telefonnumret till er rekryterare.

 

Det lär finnas orkestrar i landet som skulle behöva samma hjälp som Trelleborgs Musikkår.
– Säkert. Bara i Svenska Orkesterförbundet finns det nog uppåt ett fyrtiotal medlemsorkestrar i Skåne, och sett över hela landet är vi nog mellan femhundra och sexhundra.

 

Sitt tidskrävande och viktiga arbete till trots är Kristoffer Nörrelökke inte anställd för evigt. När alla notbladen småningom är digitaliserade och systematiserade är uppdraget slutfört. Claes Kroon och Trelleborgs Musikkår lovar dock att göra vad de kan för att lyfta fram sin arkivarie för nästa arbetsgivare.
– Jag är helnöjd med Kristoffer. Han kommer att få våra bästa rekommendationer när han går vidare. För musikkårens del har det definitivt gett mersmak på alla sätt plus att det är roligt att vi kunnat erbjuda Kristoffer anställning här. Det här jobbet har visat sig passa honom jättebra, och han är förbaskat bra på datorer.

 

Din förening kan också ansöka om administrativt bidrag från Trelleborgs kommun!