Artiklar

Artiklar

#38 Praktik skapar vinnare på Jula

Praktik före anställning?
Med oklart syfte, långa perioder och luddigt motiverade förlängningar värt att ifrågasätta – arrangerat av proffs ett utmärkt verktyg för att skapa anställningar.
Med tre av femton anställda från Kraftsamlings praktikservice ser Julas varuhuschef Henrik Ohlander upplägget som idealiskt. En vinna-vinna-situation, som han kallar den.
Det kostar kanske 100 000 kronor att anställa. Det är den krassa verkligheten. Nu får jag chansen att testa individen och skapa en lugnare introduktion än det hade blivit om jag anställde direkt.

 

Välkommen till Jula Svågertorp! Varuhuschefen Henrik Olander, själv trelleborgare som boende i Anderslöv, har samarbetat med Kraftsamling sedan butiken etablerades 2014.

 

Klockan är åtta och i Svågertorpsbutiken i Malmö är de röda Jula-skjortorna betydligt fler än antalet tidiga morgonkunder. Vid en lastpall plockar butiksmedarbetaren Andreas Nagy varor tillsammans med varuhuschefen Henrik Ohlander.

 

En annan av butikens 15 anställda skyndar förbi med en handtruck framför sig och ser varuhuschefen dubbelvikt över pallkragskanten.
– Är du här?, frågar han och låtsas förvånad. Akta ryggen, du är inte van vid den typen av rörelser.

 

25-årige Andreas Nagy är en av de tre trelleborgare som Henrik Ohlander anställt genom Kraftsamling. I likhet med de andra introducerades Andreas på Jula genom en kortare praktikperiod.
– Jag började här som praktikant i april men nu är jag inne på min fjärde månad som anställd, säger Andreas Nagy. Innan dess var jag på en restaurang i Malmö, men från årsskiftet och fram till att jag kom till Jula var jag arbetslös.

 

Han återgår till att plocka varor, och lägger till:
– Jag trivs riktigt bra här. Som det känns nu vill jag vara kvar här så länge jag får och kan.

 

Även Henrik Ohlander är nöjd. Han kom i kontakt med Kraftsamlings rekryterare första gången för några år sedan och har odlat relationen sedan dess.
– De tre som jag anställt genom er har kommit in genom praktik. Det är en jättebra väg, det har jag alltid tyckt. En vinna-vinna-situation. Får jag en bra relation med er håller vi förstås kontakten när vi har möjlighet att ta in en ny person, och kan vi vårda praktikanten och han eller hon därigenom får förutsättningar att göra ett bra jobb här så vinner alla på det. Alla.

 

Jula har funnits på handelsområdet Svågertorp i Malmös södra utkant sedan 2014. Koncernen har totalt 90 butiker i Sverige, Norge och Polen, och omsätter drygt sex miljarder kronor på 3 000 anställda. Ett storföretag, men fortfarande familjeägt av andra generationen Blank från Västergötland.

 

Henrik Ohlander fanns i företaget redan innan Jula etablerades på Svågertorp och 41 år gammal gedigen erfarenhet av detalj- och dagligvaruhandel. Som 13-åring började han jobba extra i pappans Vivo-butik. Och på den vägen är det.
– Jag bestämde mig tidigt att jag inte skulle jobba inom handel men så blev det ändå, säger han. När vi skulle öppna här var jag varuhuschef på Stora Bernstorp på andra sidan stan. Det var min chef som bad mig öppna varuhuset här på Svågertorp. Jag har faktiskt arbetat här tidigare också, som ställföreträdande butikschef på K-Rauta här intill.

 

Kraftsamlings rekrytering Andreas Nagy, till höger, är inne på fjärde månaden som anställd på Jula och hoppas kunna jobba i företaget en lång tid framöver. ”Jag vill vara kvar här så länge jag får och kan.”

 

Svågertorp hyser idag ett trettiotal handelsföretag. Området har renodlats och mindre verksamheter inom andra näringar än handel, ”frifräsare” som Henrik Ohlander kallar dem, har successivt flyttat ut. Byggmarknader, elektronikkedjor och andra sällanköpsbutiker som Jula, Biltema och Harald Nyborg dominerar. Livsmedelshallar lyser med sin frånvaro och avsaknaden av ett Coop eller Ica Maxi gör att Svågertorp-handlarnas säljstatistik blir jämnare över dagen. De toppar och dalar som dagligvaruhandeln ger upphov till saknas.
– Idag är det här Malmös starkaste handelsområde. Pratar vi om kedjebutikerna kan man nästan säga att du knappt finns om du inte finns här. Alla de stora namnen är här. Jag tror det var Bauhaus som kom först, för 15 år sedan, och sen kom alla andra. Malmö stad blev nog tagna på sängen av boomen och kundtillströmningen när Svågertorp etablerades. För bara ett par år sedan kunde ju folk knappt komma ut på gatan från parkeringarna, men det är bättre flyt i trafiken nu när man har byggt tre rondeller efter varandra.

 

Även möbeljätten Ikea lockades till Svågertorp, men har inte inneburit ett självklart lyft för övrig handel på området.
– Man skulle kunna tro att det märktes mer än det gör, men ställ dig frågan själv: Hur sugen är du på att gå in i andra butiker efter att du varit en halv dag på Ikea? Vi har kanske fått ett litet, litet lyft med Ikea här, men samtidigt attraherar vi inte riktigt samma kunder. De har fler lägenhetskunder än bygghandeln och vi andra som ligger närmare den.

 

Varuhuschef Henrik Ohlander har för länge sedan förlorat sig i berättelsen om Julakoncernen och Svågertorp. Under tiden har Andreas Nagy tömt pallen och gått vidare till andra arbetsuppgifter.

 

Vad är storsäljaren i sortimentet?
– Gissa, säger Henrik Ohlander.

 

Tryckluftskompressorer? Hylsnyckelsatser?
– Nä. Det är arbetskläder. De är fantastiskt prisvärda och säljer jättebra. Ta en titt på mindre hantverksföretag så ser du att många bär vårt märke Bluewear.