Artiklar

Artiklar

#39 Idylliska Solöga fann pedagogisk spets med Kraftsamling

Utbildade pedagoger är högvilt på marknaden. Efterfrågan överstiger tillgången, och när förskolan Solöga i Beddingestrand sökte förskollärare var vd:n och grundaren Anna Öhman inte säker på en snabb rekrytering.

Ett tips ledde henne rätt. Till Kraftsamling Trelleborg.

– Jag tycker det Kraftsamling gör är väldigt smart, säger Solögas Anna Öhman och hyllar rekryteringsarbetet för Trelleborgs bästa

 

Beddingeförskolan Solögas vd och ägare Anna Öhman öppnade grinden för Kraftsamling Trelleborg – och hittade legitimerade förskolläraren Katerina Vassilikopoulou. Nu gör Katerina sin andra jobbvecka i sydkustidyllen.

 

Mitt i den skånska sydkustidyllen, ett stenkast från kustvägen genom Beddingestrand och ett par hundra meter från det Anna Öhman kallar ”världens vackraste strand”, tronar förskolan Solöga – föräldrakooperativet i det gamla trevåningspensionatet som var på väg att räknas ut, som räddades på fallrepet och som omvandlades till aktiebolag med Anna Öhman som vd och förskolerektor. I alla fall officiellt.

– Jag vill egentligen inte kalla mig rektor, säger Anna Öhman, Jag har ju varken rektorsutbildning eller pedagogutbildning. De tjänsterna köper jag in. Själv skulle jag bli arkitekt en gång i tiden men hamnade inom marknad och försäljning, och nu är jag här, med ett företag att driva.

 

Malmöiten Anna Öhman, 47, och hennes man Daniel från Göteborg satte bopålarna i Beddingestrand 2002. Tolv år senare började dottern på Solöga som då drevs som ett föräldrakooperativ med stor entusiasm, mycket vilja men lite pengar.

– Jag började på Solöga med vår dotter 2012 och gick snart in som ordförande för kooperativet. Ekonomin var på fallrepet men vi lyckades vända på läget.

– 2016 ombildade vi kooperativet till ett aktiebolag och jag blev vd. Det var helt galet. Jag hade inte drivit företag tidigare, men hade ändå kvar mitt tidigare arbete som försäljningschef på ett företag som då hette Bringwell och som jobbade med egenvårdsprodukter och kosttillskott. Bringwell är sålt nu och har ett annat namn. Jag jobbade dubbelt, minst. Dessutom drev min man tre bolag och hade en del andra engagemang också. Men nu har jag jobbat med enbart Solöga i åtta månader, som vd och ägare.

 

Förskoleföretaget omsätter i stunden 2,7 miljoner kronor på knappt fyra heltidstjänster, Anna Öhman själv inkluderad. Ekonomin är fortsatt i fokus, som för de flesta mindre företag.

– Vi tar ju ut en avgift från föräldrarna för barnomsorgen här som följer kommunens maxtaxa, men omsättningen är ganska beroende av antalet barn vi har här och det ändras under ett år. Alla barn har ju rätt till en skolpeng och hur stor den är grundas på barnets ålder, så den största intäkten kommer faktiskt genom Trelleborgs kommun. Det är tufft att driva en fristående förskola. Vi har till exempel svårare att hitta samordningsvinster än de kommunala förskolorna, men å andra sidan har jag lättare att justera personalkostnaderna eftersom vi är en liten förskola.

 

Alla rum på Solöga har egna namn och är inredda med omsorg. Och utomhus är det gröna rummet stort nog för äventyr.
– Miljön här är helt underbar, säger Katerina Vassilikopoulou. Både för barnen och för oss som jobbar här.

 

Solöga har plats för 25 barn mellan ett och fem år. I nuläget är 18 barn inskrivna.

– Men vi har många på gång! Sex barn står i kö inför nästa år. Det känns jätteroligt. Samtidigt vet vi ju att något barn kommer att lämna för att börja skolan, någon familj kommer kanske att flytta och andra flyttar in så det finns ju alltid en rörelse.

 

Förskolan hyr huset av en privat fastighetsägare. Anna Öhman visar med stolthet runt i huset, uppfört under tidigt 1900-tal antingen som privatbostad för en familj med anspråk på väl tilltagen boyta eller som pensionat ett par sekundmeter från Östersjön, hon är själv lite osäker på vilket. Byggnaden är i tre våningar och megastor, som Anna Öhman själv uttrycker det, och Solöga huserar på nedre botten. Utanför de ljusa rummen på bottenvåningen breder trädgården ut sig – en oändlighet av lummig sagodjungel, i alla fall för den som är liten.

– Vi har en fantastisk trädgård med vår egen Solöga-skog med insektshotell och möjligheter att gå på upptäcktsfärd och med några hundra meter till stranden. Dit går vi ofta med barnen.

 

De fysiska förutsättningarna att skapa en barnvänlig miljö driver Solöga att satsa på ytterligare konkurrensfördelar för att locka barnfamiljer att välja förskolan, kvaliteter som konkurrenterna har svårare att erbjuda: tydligt miljötänk, satsning på utemiljön, små barngrupper och ekologisk mat.

– Det är våra fyra hörnstenar, säger Anna Öhman. Förutom våra fina lokaler.

 

I ett mindre rum intill den luftiga matsalen pågår högläsning ur barnböcker. Här sitter förskolläraren Katerina Vassilikopoulou, Solögas rekrytering genom Kraftsamling Trelleborg, med sagobok i händerna och barnen omkring sig.

– Vi kallar det mysrummet, säger Katerina.

 

Katerina Vassilikopoulou växte upp i Trelleborg men har i omgångar bott såväl i hemlandet Grekland som i Sverige. Efter förskollärarexamen på dåvarande lärarhögskolan i Malmö har hon bland annat arbetat i tio år som förskollärare i Malmö stad. Under våren kom hon i kontakt med Kraftsamling.

 

Anna Öhman och Katerina Vassilikopoulou tittar på verksamhetsplaneringen i förskolan Solögas målarrum.

 

Ungefär samtidigt hade Anna Öhman via tips från en närstående kontaktat Kraftsamling i syfte att rekrytera. En examinerad förskollärare stod på önskelistan. Katerina Vassilikopoulou kunde presenteras omgående. Anna och Katerina träffades, och idag är Katerina provanställd på 80 procent med goda chanser till tillsvidaretjänst.

 

Nu busspendlar hon den knappa halvtimmen från Trelleborg till Beddingestrand.

– Jag började 17 september så jag är inne på andra veckan nu, säger Katerina. Jag trivs jättebra. Det är jättefint här, både för barnen och för oss som jobbar på Solöga, och föräldrarna är fina. Vilken miljö!

– Jag träffade Anna ett par gånger innan jag började här och kände direkt att jag gillade henne, och jag tror att hon tyckte om mig också. Det kändes i alla fall bra direkt. Sen hjälpte det förstås säkert att jag hade förskollärarlegitimation, det är ju attraktivt!

 

För Anna Öhmans del – och för Katerinas och Kraftsamlings – knöts kontakten i rätt ögonblick. Att snabbt hitta utbildade pedagoger är inte självklart.

– Det finns en påtaglig pedagogbrist och det gäller för mig som förskolechef att marknadsföra det som jag ser som Solögas fördelar, säger Anna Öhman. Förutom att vi jobbar hårt med till exempel miljötänket och ekologisk mat kan det till exempel tilltala en del att vi är en liten personalgrupp där det är lättare att se individen och att lägga upp arbetet efter allas individuella förutsättningar och styrkor.

 

Hur det blev?

– Jag är väldigt nöjd med Katerina, säger Anna. Hon gör ett superarbete och jag kommer att erbjuda henne fast anställning om hon själv vill också vilket jag både tror och hoppas. Jag är jätteglad över kontakten med Kraftsamling Trelleborg och vill gärna behålla den. Det kan dyka upp fler tjänster i framtiden.