Artiklar

Artiklar

#40 Kraftsamling eldar på i Casablancas pizzaugn

En natt för ett och ett halvt år sedan försvann Gorgi ”Jocko” Korlevskis populära Trelleborgsrestaurang Casablanca i lågorna. Branden kunde satt punkt för en lång restaurangkarriär, men Jocko reste sig snabbt och byggde nytt, större och mer påkostat.
Efter en första sommar med nya Casablanca satsar Jocko vidare med hjälp av kommunens rekryteringsservice.
Från och med onsdag gräddas restaurangens gourmetpizzor av en pizzabagare handplockad av Kraftsamling.

 

Gorgi ”Jocko” Korlevski har drivit restaurangrörelser i Trelleborg i 36 år men har inte tappat gnistan. På Casablanca tillbringar han större delen av sin vakna tid.
– Jag är här 300 timmar i månaden och jobbar med det mesta – pizzor, köket, ekonomin.

 

Gamla Restaurang Sjöormen, Stadshotellet och ett par, tre pizzerior. Restaurangprofilen Gorgi ”Jocko” Korlevski har drivit många matställen under sina 36 år i Trelleborg. Störst del av sin själ investerade Jocko ändå i restaurang Casablanca på Stortorget, en restaurang som han byggde upp efter köpet 1989 och drev fram till natten till 9 mars 2016. Då brann hela fastigheten ned till grunden och lämnade ett svart sothål efter sig i Trelleborgs restaurangliv.

 

I början av maj i år reste sig nya Casablanca ur askan och efter ett första halvår på nya adressen, ett stenkast från den gamla, har Jocko och personalen fått upp farten. Gästerna har hittat tillbaka.
– Den gamla restaurangen var mitt hjärta, där byggde jag allt från grunden, men nu har vi fått fart på nya Casablanca, säger Jocko. Det har tagit ett halvår, men nu kan vi verkligen börja servera ”den riktiga” Casablancalunchen med flera alternativ.

 

14 anställda miste sin arbetsplats i branden mitt på Stortorget. Idag är två av de i nuläget 16 anställda kvar från den tiden.
– De flesta i den gamla personalen har hittat andra jobb, förstås. Det är bara jag, vår servitris Petra och Mario i köket som jobbar på nya Casablanca.

 

Rycker in där det behövs. Gorgi Korlevski tar gärna ett pass bakom kastrullerna. Torsdagar är lika med Casablanca-klassikern dansk fläskestek med rödkål.

 

Rutinerna har börjat sätta sig och Jocko ser att flertalet av de gamla kunderna är tillbaka, tillsammans med många nya.
– Det är klart att det påverkat oss i starten. Det tar lite tid innan allt är inkört, och det gäller naturligtvis ny personal också. Vi har inte riktigt kunnat jobba på samma nivå som i den gamla restaurangen, men vi är på väg.

 

I köket råder full aktivitet redan under morgontimmarna. Dagens lunch förbereds. Potatis plockas fram och Jocko rycker själv in och rör i grytor med syrlig rödkål.
Det är torsdag, Casablancas ”bästa” lunchdag då dansk fläskestek med tillbehör är stående huvudnummer.
– Vi har faktiskt gäster som kör från Malmö och från Höllviken för fläskestekens skull. Den är lite berömd.

 

Nya Casablanca har plats för upp mot 300 matgäster fördelade på bistrodel, matsal och VIP-rum samt uteserveringar både mot Stortorget och på den lilla mysiga innergården. För stort för lilla Trelleborg?
– Det tror jag inte, säger Jocko. Det finns visserligen fler restauranger i närheten, men jag ser oss inte som konkurrenter. Jag tror snarare att vi kompletterar varandra. Jag har hört det många gånger förr, att det skulle vara omöjligt att driva restaurang i Trelleborg. Men jag har högsta kreditvärdighet, trippel-A. Trelleborg är bra, men man måste ha tålamod och satsa långsiktigt.

 

Jocko tar ny sats.
– Dessutom tror jag att restauranger är ett av de bästa sätten att utveckla staden och kunna behålla ungdomarna i Trelleborg. Det funkar ju inte med gummifabriken eller andra industrier längre, det är nya tider.

 

Casablancas gourmetpizzor bakas i toppmodern stenugn hämtad från Italien strategiskt placerad närmast entrén. Här kommer Kraftsamlings senaste rekrytering ha sin huvudsakliga arbetsplats från och med onsdag.
– Ugnen var helt ny när vi öppnade i maj så det hände att några pizzor blev lite brända i början, men nu är de perfekta, säger Gorgi ”Jocko” Korlevski.

 

Sex kockar, åtta servitörer och två pizzabagare som snart blir tre. En del i Casablancas fortsatta satsning är ett första rekryteringssamarbete med Kraftsamling Trelleborg. Jocko sökte en pizzabagare. Kraftsamling levererade, och från och med onsdag kommer nytillskottet bekanta sig med restaurangen och den nyinköpta vedeldade ugnen från Italien.

 

Kan det bli aktuellt med mer personal än så?

Under somrarna, absolut. Då behövs det självklart fler. Men om vi ska anställa framåt julen bestämmer våra kunder. Vi kommer att servera traditionellt svenskt julbord som våra kockar lagar från grunden, och det kan hända att det kan bli aktuellt med mer personal då.