Artiklar

Artiklar

#43 Hittade jobb efter flera försök men vill mera: ”Känns som att proppen gått ur”

Jobbmöjligheter fick Tomas Johansson att lämna hemstaden Trelleborg för Malmö 1982. Kärleken fick honom att flytta tillbaka drygt 30 år senare, men jobbet försvann på vägen.

Med Kraftsamlings hjälp är Tomas Johansson tillbaka, som cykelreparatör i kommunen – om han stannar kvar.

– Med det här jobbet känns det som att en liten propp gått ur, men jag har fortfarande krokar ute. Jag har sökt många jobb genom Kraftsamling och på annat håll också utan att riktigt nå ända fram.

 

Trelleborgaren Tomas Johansson kom tillbaka till hemstaden 2013 och blev arbetslös 2017. Nu är han tillbaka i arbetslivet. I veckan började han arbeta som timanställd cykelreparatör på Serviceförvaltningen i Trelleborgs kommun.

 

”Har bred erfarenhet av olika arbetsuppgifter, är teknisk och händig. Har kunskap från cykelreparationer med mera. Är ordningsam och gillar ordning och reda. Vet att jag skulle passa bra för tjänsten och är ansvarstagande och kvalitetsmedveten. Kommer gärna och presenterar mig. På fritiden fixar jag i trädgården och i växthuset.”

Några meningar i ett mejl och en bifogad cv senare är Tomas Johansson ansvarig för att kommunens cyklar hålls i trim.

 

160 vanliga kommuncyklar och 16 el-cyklar som kräver översyn, justeringar och enklare reparationsarbeten. Ett antal kommunbilar som behöver tvättas. Hämtningar och lämningar över hela Trelleborgs kommun. Så lyder arbetsbeskrivningen för Tomas Johansson, 56 år.

Andra dagen på jobbet har han just lämnat en bil på rådhuset och hämtat en annan för tvätt vid kommunens anläggning på Sjöviksvägen.

– Så ser dagarna ut, säger Tomas. Enklare grejer, justeringar och så. Är det större fel på cyklarna lämnas de till extern cykelreparatör. Det är inget heltidsjobb, jag blir inringd, men det är skönt att ha en bra sysselsättning medan jag letar vidare.

 

Efter många års arbete som operatör och chaufför på Skånemejerier i Malmö, hygienchef på Scan i Kävlinge och administratör och tekniker på Controtech i Malmö kom Tomas Johansson tillbaka till Trelleborg 2013.

I januari 2017, efter två och ett halvt års anställning som kvalitetstekniker hos färgtillverkaren Flint Group i Trelleborg, lämnade han sitt arbete när företaget stod inför förändringar som skulle innebära kvällsarbete. Tomas stod utan jobb, men var ganska säker på att ganska snart hitta ett nytt.

– Jag och min fru kände att vi kan klara oss, men det är klart att jag förr eller senare behövde ett nytt jobb. Så hörde jag om Kraftsamling Trelleborg och sökte jobb via hemsidan. Jag har blivit väldigt väl mottagen, rekryterarna är proffsiga och det kändes bra, nu händer det något.

 

Förutom att serva 176 kommuncyklar ska Tomas Johansson tvätta kommunens personbilar. Jobbet ser han som en välkommen sysselsättning i väntan på mera varaktig och omfattande anställning.

 

De sökta jobben gav intervjuer under sommaren, men inget mera. Först när Tomas sökte jobb som cykelreparatör med B- eller BE-körkort för Trelleborgs kommun lossnade det.

Ute på gårdsplanen är en lastbil just färdigtvättad. Tomas som hämtat en kommunbil vid rådhuset och väntat på att tvättplattan ska bli ledig reser sig och går mot entrédörren. Hans chef på Serviceförvaltningen, Anette Thormeyer-Marrá, kommer förbi på väg till ett möte men stannar till och växlar några ord med sitt nytillskott. Hon förstår att Tomas ambition är att hitta en mer varaktig anställning. ”Försvinn inte bort från mig nu”, säger hon skämtsamt, på väg bort genom korridoren.

– Vi får se, ropar Tomas efter henne. Jag har faktiskt precis sökt ett jobb som enhetschef i kommunen, för lokalvården!

– Anette vet att jag söker annat. Det här är trots allt bara en behovsanställning på timmar så jag kan ju gå på dagen, men jag är glad att jag har det just nu. Vi får se om de hör av sig angående enhetschefstjänsten. Jag var faktiskt ansvarig för lokalvården när jag arbetade på Scan i Kävlinge och jag har ju ledarerfarenhet, så varför inte? Jag har bra referenser från alla arbetsplatser jag varit på.

 

Vilka arbetsgivare vill du bli uppringd av?

– Vilken arbetsgivaren är känns inte så viktigt. Jag tar förstås helst jobb i Trelleborg men jag kan jobba någon annanstans också, och jag är öppen för deltid. Det spelar egentligen inte så stor roll inom vilket yrkesområde, men gärna ett servicejobb, gärna lite ansvar. Miljö och kvalitet är jag duktig på till exempel. Och jag är inte rädd för att smutsa ner mig om det krävs.

 

Du är fortsatt aktuell i ett par rekryteringar genom Kraftsamling Trelleborg och har nästan blivit lite av en favoritkandidat. Vad saknas för att du ska gå hela vägen?

– Favoritkandidat? Ja, de säger det. Jag tror att jag sökt fyra eller fem jobb genom Kraftsamling och jag har varit på några intervjuer men inte nått ända fram. Jag undrar lite varför. Jag är ingen yngling som inte vill gå upp på morgonen och jag har mycket kunskap och erfarenhet som borde vara intressant. Om jag ska spekulera kanske min ålder upplevs som ett hinder, plus att jag själv sa upp mig från Flint Group och att jag får höra att jag är överkvalificerad för en del av jobben jag söker.

– Man kan säga att jag gjorde en avstickare till Malmö för jobbens skull och flyttade tillbaka av kärleksskäl. Nu ska vi bara få ihop de båda.

 


Arbetsgivare och intresserad av Tomas Johansson eller någon annan kandidat genom Kraftsamling?

Kontakta oss så syr vi ihop din rekryteringslösning!