Artiklar

Artiklar

#44 Asiatisk restaurangkedja handplockar personalen från Kraftsamling

I slutet av november slår restaurangerna Wok kitchen, Curry republik och Nått gott upp dörrarna i centrala Trelleborg och lockar gästerna med thai-wok, lamm Vindaloo och svensk husmanskost.
Bakom storsatsningarna – som är systerföretag i samma koncept – står entreprenören Monjurul Hassan.
Nu handplockas personal från Kraftsamling för att fixa maten och säkra marknadsandelar.

 

Cv-granskning. Monjurul Hassan och Kraftsamlings rekryterare Helena Helldal och Lotten Hardewall går igenom cv:n och diskuterar kandidater i rekryteringen till Wok kitchen.

 

– Jag var inte så sugen på Trelleborg från början, säger Monjurul Hassan samtidigt som han visar runt i de lokaler som några veckor fram i tiden ska klara uppåt 200 lunchgäster.

– Trelleborg är en ganska liten stad och jag visste ingenting om restaurangutbudet här, men nu har jag bestämt mig för att satsa. Här finns inget wok-kök och inte så mycket indiskt heller.

 

Fönsterpartierna mot Algatan täcks av ”snart öppnar vi”-affischer, byggdammet yr på golvet, men akustikplattorna i innertaket har kommit upp.
– Bra. Det betyder att ventilationen är färdig.

 

Indiskt och östasiatisk wok ska det bli, enligt ett ganska hårt mallat och väl inkört koncept som Monjurul Hassan redan prövat med framgång på flera orter i södra och mellersta Sverige. Hans skapelser Curry republik och Wok kitchen finns bland annat på Väla centrum i Helsingborg, i Karlstad och i Västra hamnen i Malmö. I Trelleborg får asiaterna sällskap av det svenska husmanskonceptet Nått gott.

 

Visning för Kraftsamlings kandidater. Om mindre än en månad ska Monjurul Hassans tre restauranger öppna i Valens köpcentrum i Trelleborg, men än återstår mycket arbete för att förvandla byggarbetsplatserna till matsalar och kök.

 

Monjural Hassan kom till Sverige från Bangladesh för 40 år sedan. I slutet av 1990-talet lämnade han en yrkesbana som datakonsult och öppnade en första restaurang i dåvarande bostadsorten Stockholm, grunden till det som idag är ett mindre restaurangimperium. Snart drev Monjurul närmare 30 restauranger i Sverige, Danmark och USA, men idag är de utländska etableringarna avyttrade. Kvar finns ett tiotal i Sverige, samlade under moderbolaget Asian Kitchen Intl AB. Ingen franchise, varje restaurang har sin egen restaurangchef med Monjurul Hassan som ägare och arbetsgivare i bakgrunden.

 

Trelleborgsrestaurangerna kommer att ligga vägg i vägg, med möjlighet för gästerna att röra sig emellan. Även kök och personalutrymmen delas, för att skapa samordningsvinster och kapa kostnader.

 

Varumärkena Wok kitchen och Curry republik börjar bli välkända och menyerna är de samma på de olika etableringsorterna, men Monjurul är noga med att påpeka att det inte handlar om ett snabbmatskoncept.
– Vi kommer att ha öppet på luncherna men också kvällstid då vi erbjuder a la carte. Det här är inte fast food, men däremot är det snabb och nyttig matlagning och vi vill få ut maten till gästerna snabbt. Därför behöver jag hitta personer med lite mer restaurangerfarenhet, framför allt hos de som ska arbeta i köket.

 

58-årige entreprenören Monjurul Hassan från Helsingborg ligger bakom konceptrestaurangerna Wok kitchen, Curry republik och Nått gott som finns i flera svenska städer. Nu etablerar han kedjorna i Trelleborg – med hjälp av Kraftsamling.

 

I måndags träffade Monjurul Hassan sex kandidater, handplockade av Kraftsamling efter annonsering och en första urvalsomgång. Flertalet kandidater söker jobb som köksbiträden eller i serveringen. Duktiga kockar saknas ännu, och Monjurul ber Kraftsamlings rekryterare att annonsera på nytt och göra ytterligare en snabb sökning.

 

Det är bråda dagar. Enligt tidplanen skulle restaurangerna öppnat i slutet av oktober, men ännu är det hantverkare och inte kockar som huserar i de nykaklade restaurangköken. Premiären är framskjuten till slutet av november.
– Jag har en väldigt bra relation med fastighetsägaren Skandia fastigheter sedan en lång tid tillbaka och jag har varit en stabil och bra hyresgäst för dem på Väla i Helsingborg, så de tyckte att jag skulle titta på Trelleborg och Valens köpcentrum. Det ska nog bli bra.

– Nu hoppas jag att vi kan hitta rätt personer för våra restauranger här i Trelleborg. Jag behöver ett tiotal. Några av de jag träffade här idag kan jag gå vidare med, men jag behöver som sagt kockar också. De är inte lätta att hitta.