Artiklar

Artiklar

#45 Tre vinnare – men bara ett Kraftsamlingspris

Storsatsning på mentorskap för nyanlända ungdomar. Innovativt rekryteringsupplägg som gett mängder av anställningar. Tålamod och tro på samarbete och på individens förmåga.
2017 har det varit svårt – nästan omöjligt – att utse rätt vinnare av Kraftsamlingspriset.
Årets kraftsamlare väljs bland tre drivande kvinnor som genom sina respektive företag valt att CSR-arbeta med Kraftsamling Trelleborg och öppna arbetsmarknaden för de som står utanför.
På torsdag avgörs vem av dem som får hämta priset på Trelleborgsgalan.

 

Tre drivande kraftsamlare och vinnare oavsett vart Kraftsamlingspriset går. Elisabet Kulevska från Sibylla Trelleborg, Amanda Hoffmann från Modulbetong, och Anna-Karin Mikkelä från Metso Sweden.

 

Amanda Hoffmann, Elisabet Kulevska och Anna-Karin Mikkelä företräder tre helt olika företag med olika verksamheter i olika storlek.

 

Anna-Karin Mikkelä är HR-chef i en världsomspännande koncern med site i Trelleborg. Elisabet Kulevska är vd och snabbmatsentreprenör med ny drive-in-restaurang. Den tredje nominerade till Kraftsamlingspriset 2017, Amanda Hoffmann, planerar projekten för ett starkt expansivt byggelementföretag.

 

Gemensamt för Metso Sweden, Sibylla Trelleborg och Modulbetong är att de tre företagen visat enastående engagemang, mod och vilja att göra en insats för Trelleborgs arbetsmarknad tillsammans med Kraftsamling. Sådant ger nomineringar.

 

Sibyllas Elisabet Kulevska startade ny restaurang vid Maglarpsrondellen i Trelleborg 6 juli och fick hjälp att rekrytera personal genom Kraftsamling.

 

Du är nominerad till kraftsamlingspriset och till årets företagare. Vilket pris vill du helst få?
– Jag vill ha båda, säger hon och skrattar. Helt ärligt trodde jag inte mina öron när jag blev nominerad till Kraftsamlingspriset. Det var första chocken. Och sen blev jag nominerad till Årets företagare också, så det blev en dubbelchock. Om jag sen vinner eller inte gör faktiskt inte så mycket. Jag känner mig redan som en stor vinnare bara genom nomineringarna.

 

Elisabet Kulevska är ett bekant ansikte för trelleborgarna genom populära Sibylla Meriten på Algatan. Efter att tidigare varit anställd i restaurangen tog hon över drift och ägandeskap 2009. För några år sedan avslöjade hon sina egna och Sibyllas planer på att etablera en drive in-restaurang vid Maglarpsrondellen, vid motorvägsinfarten från Malmö. I somras stod nybygget färdigt.

 

Elisabet har haft ett omfattande rekryteringssamarbete med Kraftsamling redan sedan tidigare, och till hennes båda Sibylla-restauranger har hon genom åren anställt sammanlagt 19 arbetslösa trelleborgare. Alla genom Kraftsamling Trelleborg. Ytterligare många andra har fått möjlighet till viktig praktik.
– Vi öppnade den 6 juli efter en två år lång process. Det har varit otroligt mycket arbete och ett tag trodde jag inte det skulle gå. En vecka före öppnandet stod jag fortfarande utan tillräcklig personal, men jag fick hjälp av er. Utan Kraftsamling hade det aldrig gått. Jag vet att ni jobbar med många andra arbetsgivare också och har fler uppdrag, men jag har aldrig någonsin känt mig nedprioriterad.

 

Gruvindustriföretaget Metso Swedens HR-chef Anna-Karin Mikkelä skapade företagets mentorskapsprogram för ensamkommande unga med hjälp av Kraftsamling.

 

På andra sidan Trelleborg, i östra industriområdet, finns årets båda andra nominerade arbetsgivare, Modulbetong och Metso Sweden. Båda företagen hade haft sporadisk kontakt med kraftsamlingsarbetet tidigare. För Metso och HR-chefen Anna-Karin Mikkelä väcktes intresset för samarbete på allvar i samband med Kraftsamlings satsning på mentorskap för ensamkommande unga. Kontakt togs under 2016. Efter några inledande möten gick Anna-Karin Mikkelä ut med en intern förfrågan för att pejla intresset att engagera sig som mentor.

 

Gensvaret blev stort. Inom kort hade åtta ensamkommande matchats med åtta mentorer från företaget och Metso var del av mentorskapsprogrammet.
– Vi är förstås glada för att vi är nominerade till priset, säger Anna-Karin Mikkelä. Mentorskapet avslutades i maj i år, men vi har haft fortlöpande kontakt med Kraftsamling även efteråt, gällande rekryteringar.

– När vi först diskuterade mentorskap var vår tanke dels att jobba kring de ensamkommande, men också kring ungdomar som av olika anledningar hoppat av skolan och befinner sig utanför de ”vanliga” sammanhangen. Den gruppen skulle eventuellt kunna vara aktuell i ett framtida upplägg.

 

Vad har mentorskapsprogrammet betytt för Metso?
– Jag tror framför allt att det gett oss både som individer och som företag en stolthet över att vi hjälper till och att vi som företag är en del av samhället omkring oss. Jag vet att några fortfarande har kontakt med sina adepter och träffas ibland, och mentorskapet har också lett till sommarjobb i vår produktion. Metso har kanske inte varit så synliga i Trelleborg tidigare, men detta har varit ett sätt att skapa kontakt med kommunen och jobba för ett ökat samarbete.

 

Modulbetongs Amanda Hoffmann håller i planeringen av företagets projekt, avlastar vd Håkan Persson – och håller koll på personalbehovet i samarbetet med Kraftsamling.

 

Ett stenkast från Metso Sweden ligger byggelementtillverkaren Modulbetong.

 

Sedan oktober 2016 har företaget genom samarbete med Kraftsamling hittills utbildat och anställt 20 betongarbetare, och samarbetet löper vidare. Modulbetong har satsat seriöst för att träffsäkerheten i rekryteringarna ska bli optimal och kandidaterna ska introduceras på bästa sätt.
– Jag är själv ganska ny på Modulbetong, säger projektplaneraren Amanda Hoffmann, en av företagets kontaktpersoner gentemot Kraftsamling. Jag jobbade med miljö och recycling på Akka Frakt i Dalby tidigare och började här i augusti. Och jag bor i Slimminge, så jag hade inte hört talas om Kraftsamling Trelleborg tidigare, men jag tycker att det är ett riktigt lyckat koncept! Jag har aldrig stött på något liknande tidigare. En väldigt stor andel av våra anställda har kommit genom Kraftsamling, och de har kommit in i sina olika roller snabbt. En del av de vi hittat genom Kraftsamling har kanske haft det lite tufft och stått utanför arbetsmarknaden ett tag, men visar de framfötterna här så blir det jobb.

 

Det blir din första Trelleborgsgala?
– Ja. Det ska bli jätteroligt att gå på galan, och det ska bli kul att träffa folk från Trelleborgs näringsliv, inte minst för mig som inte varit med tidigare. Det vore till exempel trevligt att träffa Metso. Vi har ju Kraftsamling som gemensam nämnare.

 

Tidigare vinnare av Kraftsamlingspriset:

2012 KLS Ugglarps

2013 Securitas Sverige

2014 City Gross

2015 Dollarstore

2016 Reppu svets & montage