Artiklar

Artiklar

#47 Netto Årets Kraftsamlare 2018: ”Roligt att se när människor utvecklas och lyckas”

Netto Engelbrektsgatan är Årets Kraftsamlare i Trelleborg.

På förra veckans glittriga Trelleborgsgala klev en stolt och lite nervös Martin Emond, butikschef sedan tio år, upp på scenen och tog emot blommor, diplom och galafanfarer.

Tacktalet?

– Jag hade inte förberett något. Jag ville faktiskt inte för då hade det känts som en förlust om vi inte hade vunnit.

 

”Med tro på individens förmåga och med rak och tydlig kommunikation erbjuds de arbetssökande en grundlig introduktion till arbete. Det positiva förhållningssättet genomsyrar hela personalgruppen och leder till ett förstklassigt mottagande av praktikanter som rustas inför arbete på bästa tänkbara sätt.”

 

Martin Emond, butikschef på Netto Engelbrektsgatan i Trelleborg sedan tio år, i butiken en vecka efter att Netto utsågs till Årets Kraftsamlare.
– Jag är inte från Trelleborg men har bott här i snart elva år. Jag vet inte riktigt var gränsen går för att man ska få kalla sig trelleborgare, men efter det här får jag väl i alla fall säga att jag är det!

 

Vad tänkte du när motiveringstexten lästes upp på Trelleborgsgalan?

– Jag tänkte att jag nog tycker att det stämmer rätt så bra. Den inledande delen av motiveringstexten kände jag igen oss i direkt. Det pratade vi en del om när jag blev intervjuad inför nomineringen. Den sista biten är kul att höra, jag tycker att vi har en väldigt positiv stämning här, och det var kanske något som fångades upp när jag blev intervjuad. Innan motiveringen lästes upp sa de ju ungefär samma sak i introt, när de nominerade visades, så då hann jag väl fatta att det var vi som vann, och det är klart att det var en bra känsla.

 

Vad trodde du om chanserna före galan?

– Jag undvek att tänka så mycket på det. Jag visste ju att det var vi och Vardaga och McDonalds som var nominerade. Vardaga känner jag faktiskt inte till så mycket om, men McDonalds har väl i stort sett alla någon slags relation till. Men före galan hade jag inte funderat så mycket om vem som skulle vinna priset.

 

Hur var det att gå upp på scenen för att ta emot priset?

– Jag var ju tvungen att gå dit upp och hämta det så jag försökte att inte tänka för mycket, men det är klart att man blev lite nervös och så. Jag hade kanske behövt dricka lite mera vin innan, men Kraftsamlingspriset kom ju allra först på galan så jag hann inte! Jag hade inte förberett något tacktal så det blev kanske lite kort, men jag ville faktiskt inte förbereda något för då hade det känts som en förlust om vi inte hade vunnit.

 

Vad tyckte du om årets Trelleborgsgala och om Kraftsamlingspriset?

– Jag kände inte till Kraftsamlingspriset sedan tidigare men jag visste att Trelleborgsgalan fanns, även om jag aldrig varit där tidigare. Jag blev faktiskt lite förvånad över hur bra arrangerad den var. Det var helt klart en positiv överraskning.

 

Är det här något som märks internt inom Netto?

– Ja, absolut. Vi får inte jättemånga såna här priser. Även om vi är runt 160 butiker i landet så är det inte så vanligt. Vår interntidning har uppmärksammat det och vi har ju själva en gala en gång om året och det kommer säkert på något sätt lyftas upp där också tror jag.

 

Hur har du jobbat tillsammans med Kraftsamling?

– Genom att ta emot ganska många praktikanter under några år, och försöka hjälpa till så mycket jag kan med förberedelserna. Ibland kan min personal säkert känna att ”å nej, nu tar han in en praktikant igen, vad jobbigt”. Det är inte bara en dans på rosor att ta emot någon som kanske aldrig jobbat i en butik tidigare, det kräver ganska mycket av oss allihop. Praktikanterna behöver mycket uppmärksamhet och har ofta många frågor som de behöver ha svar på. Samtidigt har ju personalen sina vanliga arbetsuppgifter också. Jag försöker trycka på att vi alla måste använda vårt ledarskap. Vi skapar framgång genom varandra. Kan vi bara lägga 20 minuter per dag på den som vi har hos oss så vinner vi alla på det i slutändan. Kanske inte i början, men kommer vi bara förbi den första fasen så börjar den här personen generera mer värde tillbaka än vad vi lägger in från andra hållet och då blir det positivt. Vi väljer att tro på alla från början, men självklart är det ibland så att enstaka individer inte fungerar här, av många olika anledningar.

 

Tro på individen, tydlig kommunikation, och ett positivt förhållningssätt är tre anledningar som gav Martin Emond och Netto utmärkelsen Årets Kraftsamlare.

 

Andra utmaningar?

– Vi har pratat mycket om vikten av att vi är ärliga mot varandra och att vi från båda håll vågar vara ärliga mot praktikanterna. Ibland kan det ju handla om känsliga punkter som hur någon ser ut eller uppträder och då är det viktigt att vi säger ifrån. ”Om du har de här mjukisbyxorna på dig så får du svårt att få ett jobb”. ”Uppträd på ett professionellt sätt, tänk på hur du ser ut i håret”, såna saker. Och vi har pratat mycket om hur Kraftsamling bäst kan förbereda praktikanterna, till exempel inför intervjun.

 

Hur ska praktikanterna vara förberedda då?

– På samma sätt som du och jag om vi ska på en intervju. Kom i tid, kom inte springande från skolan i nån t-shirt. Ta gärna på en skjorta istället. Tänk på utseendet, och tänk på det sociala. Försök sätta igång en konversation genom helt vanliga enkla frågor, det är oerhört viktigt. Förbered dig på vilka frågor som kan komma att ställas och ställ själv motfrågor. Var aktiv och sitt inte bara som ett frågetecken. Många har säkert aldrig varit på en intervju, men där vet jag att Kraftsamling hjälper individerna genom att förbereda dem. Och jag tror det är bra att försöka se praktiken nästan som en provanställning. Genom åren har vi faktiskt kunnat anställa flera stycken som kommit praktikvägen. Jag tror att vi har tre eller fyra här idag som har fast jobb här, utan några bidrag.

 

Vad kännetecknar en kraftsamlare, tycker du?

– Viljan att verkligen hjälpa de som till exempel kommer hit till oss för praktik, och förståelse för att det också kommer att krävas lite av en. Kraftsamlande tar ju lite av din energi och din tid men kan skapa en win win-situation. Sen finns den moraliska aspekten, att verkligen vilja göra något och att tro på människans förmåga att utvecklas. Det är dessutom roligt att se när människor utvecklas och lyckas.

 

Vårt samarbete har mest handlat om praktik. Kan det bli aktuellt för oss att prata direktrekrytering med dig och Netto framöver?

– Det tror jag absolut. Nu har jag fullt, men kanske framåt sommaren. Varför inte? När vi anställde sist så ansökte vi bara internt på Nettos hemsida, och handlar det om att söka efter någon som ”bara” ska jobba extra är risken att vi får jättemånga ansökningar att gå igenom. Därför är vi lite försiktiga. Men kanske om vi sätter upp vilka kriterier som ska gälla och Kraftsamling kan gå igenom ansökningarna.

 

Vad kan Netto Engelbrektsgatan mer göra för att bli årets kraftsamlare även 2019?

– Dels tror jag att vi kan fortsätta på den inslagna vägen och det samarbete vi har med Kraftsamling i nuläget, men jag kan också tänka mig att i någon utsträckning eller i någon form hjälpa till med tips och råd till de som vill arbeta i butik. Jag har varit inne på er hemsida och läst lite och det finns saker jag skulle kunna hjälpa till med. Kanske arbeta fram någon form av material som kan användas.

 


Alla vinnare av Kraftsamlingspriset:

2018 Netto Engelbrektsgatan

2017 ESV Fastfood

2016 Reppu Svets & Montage

2015 Dollarstore

2014 City Gross

2013 Securitas Sverige Region Syd

2012 KLS Ugglarps