Artiklar

Artiklar

#48 ”Fotbollen har alltid öppnat massor av dörrar för mig”

Merparten av sina 57 år har Martyn Wilson jobbat. När han inte jobbat har han spelat fotboll, eller tränat fotbollslag. Sen blev han arbetslös.

Så vad kan en före detta fotbollsspelare från engelska Birmingham utan jobb erbjuda intresserade arbetsgivare?

Svaret kommer omedelbart, orden med eftertryck.

– Full valuta för pengarna.

 

 

Tidigare Aston Villa-spelaren Martyn Wilson håller på ärkerivalen Birmingham och vill ogärna synas i Villas lila tröja. Birminghams visar han däremot upp med stolthet. – Sporten är och har varit en fantastisk plattform för mig. Fotbollen har alltid öppnat massor av dörrar för mig.

 

Det är en ny situation för Martyn Wilson. Efter att ha jobbat nonstop sedan 1978, när han var 17 år, står han vid sidan av, tittar på och undrar om det finns några intresserade arbetsgivare kvar i Trelleborg. I hemstaden, miljonstaden Birmingham, hade det troligen inte varit några problem att hitta jobb.

– Den första och tydligaste skillnaden mellan arbetsmarknaden här och i Storbritannien är förstås att Storbritannien är så mycket större, säger Martyn Wilson. Bara i England bor det väl 56 miljoner människor. Och de jobb som jag söker, lager, logistik och produktion, finns fortfarande kvar. Inte minst i Birmingham som är en gammal industristad eller bilstad. Det finns alltid jobb.

 

I Trelleborg då?

– Det känns som att fabriksjobben försvinner här i Trelleborg och de ersätts inte precis. Det har blivit tuffare. Samtidigt är Sverige fantastiskt. När jag kom hit fick jag höra att man får betalt även om man är sjuk, och jag sa ”va?” ”Jo, du får ersättning eftersom du är sjuk.” ”Är det sant?” sa jag. Nu har jag knappast varit sjuk själv, men de här systemen fanns inte i England.

 

Hemmet finns i Trelleborg sedan julen 1987 då 26-årige Martyn flyttade till sin Eva för gott, elva år efter att de träffats i samband med en fotbollsturnering i Sverige. Barnen Amanda och Oliver är utflugna. Martyn och Eva bor kvar. Fotbollen är fortfarande nummer ett för Martyn.

 

Förutom lite spel i IFK Trelleborg i slutet av 80-talet har han varit verksam som tränare i både IFK och Trelleborgs FF, FC Trelleborg och i Gislöv. Och fotbollen utgör ett värdefullt nätverk, inte minst i jobbhänseende.

– Men jag vet inte om det direkt har gett mig arbete, däremot har fotbollen alltid öppnat massor av dörrar för mig, både socialt och i jobbet. Sammanhanget spelar knappt någon roll, det tar fem minuter sen pratar människor fotboll. Jag skulle själv kunna göra det i 24 timmar. Jag tröttnar aldrig på fotboll!

 

Trelleborg AB, Metso, Heatex och Flint Group. Martyns väg genom arbetslivet har tangerat flera av Trelleborgs industristorheter. Sedan augusti är han arbetslös. Senaste jobbet var ett fyra månaders påhugg som fordonstransportör i Malmö hamn.

 

Martyns cv de senaste sex, sju åren speglar delvis utvecklingen för det traditionella, tunga näringslivet i Trelleborg. Sedan han kom till Trelleborg har flera tillverkande företag försvunnit helt eller lagt produktionen i andra länder. Industriarbetare har tvingats skola om sig, ta kortare anställningar eller byta arbetsort. Många har blivit över.

 

En erfaren, duktig och pålitlig arbetare i julklapp? Trelleborgaren Martyn Wilson har varit arbetslös sedan augusti och träffar gärna arbetsgivare som söker förstärkning.

 

I födelsestaden Birmingham jobbade han som tryckeriarbetare och det något svåröversatta ”Metal polisher”. I Sverige har Martyn bland annat arbetat som pressoperatör på Metso i Trelleborg och logistikansvarig på LED-belysningsföretaget Aaxsus AB i Lund. Första jobbet i Sverige och Trelleborg var som nattarbetande packare hos Ångbagaren, nuvarande Finax Bröd.

– Jag var där i ungefär ett år. Sen kom jag till gummit, Trelleborg AB. Jag jobbade där i 17 år, till 2006, på däckavdelningen. En fantastisk arbetsplats.

 

Efter en tid ”på golvet” där Martyn vulkade och reparerade däck avancerade han till förman och slutligen arbetsledare, ansvarade för processflöden och arbetade med kvalitetskontroller och ISO-certifieringar. När däckavdelningen flyttades utomlands fick Martyn kontakt med luftväxlartillverkaren Heatex. Han rekryterades som arbetsledare och flödesansvarig på logistikavdelningen.

– På många sätt är Heatex den bästa arbetsplats jag varit på. När jag kom omsatte vi en miljon kronor om dagen och vi skickade 400-500 pallar gods dagligen. Jag hade ansvar för administration och för budget och var med och löneförhandlade, anställde och hyrde in personal.

 

Som ung spelare i hemlandet ansågs han under en period som en av Englands mest lovande ungdomsspelare. Han togs ut till landskamper på P- och U-nivå, och representerade en av de två båda stora Birminghamklubbarna, klassiska Aston Villa FC.

– Men jag är supporter till Birmingham City, inte till Villa. Hela min familj är Birmingham-supporters. Jag fattar egentligen knappt att jag valde att spela för den klubben. Jag hade kunnat spela för andra klubbar än Aston Villa, men det var trots allt min hemstad. I Villa var jag uppe i B-laget och jag spelade en del i akademin, sen har jag gjort en del säsonger som semiprofessionell. Det är bra i England. Du kan tjäna tusen pund i veckan som halvproffs.

 

Är du hemma i England någon gång nuförtiden?

– Inte så ofta, men jag var faktiskt hemma i maj. Vi hade bröllop i familjen. En Aston Villa-supporter gifte sig med min systerdotter. Men vi gav honom ett Birmingham-glas som han blev tvungen att dricka ur på festen!

 

Vad kan du erbjuda en arbetsgivare som är intresserad av din tid?

– Full valuta för pengarna. Jag menar det verkligen. Du får vad du ser. Jag har mycket erfarenhet men är väldigt prestigelös när det gäller arbete. Jag var 50 år gammal när jag blev arbetslös första gången. Det var en ny erfarenhet som inte är så rolig. Så bli inte bli arbetslös när du är över 50, man kan sjunka snabbt. Men får jag chansen, kanske bara för ett uppdrag på två, tre månader, så ger jag hundra procent valuta för pengarna den perioden. Jag kommer att göra vad jag kan från min sida.

 

Med B-körkort, fina referenser, flera truckkort med 24 års erfarenhet och med möjlighet att jobba dag, natt och alla tänkbara skift borde Martyn Wilson kunna vara attraktiv tycker han själv. En julklapp från en arbetsgivare till sitt företag.

– Det känns enormt frustrerande att vara utan jobb. Jag har sökt en hel del jobb sedan jag blev arbetslös, mest inom mitt område, och jag har tagit bemanningsuppdrag emellanåt men verkar inte riktigt fastna någonstans och jag undrar förstås vad det beror på. Jag försöker titta på mig själv och se om jag gör allt jag kan innan jag gnäller på arbetsmarknaden, men ibland funderar jag på om det handlar om min ålder. Jag är 57 år nu och de kanske inte vill satsa på mig? Jag har ju hunnit med ganska mycket och på några intervjuer har jag mer eller mindre fått höra att jag kanske är överkvalificerad för vissa jobb eftersom jag haft arbetsledarroller tidigare. Men jag är öppen för att jobba på alla nivåer och det måste inte vara i Trelleborg. Jag kan pendla.