Artiklar

Artiklar

#50 Jobbjakt hela julhelgen när Kraftsamling säkrar samarbeten 2019

Decembermörkret sänker sig över gran och stuga, julen nalkas. Arbetsmarknaden går i väntläge. Rekryteringar kan göras någon annan gång.

Kraftsamling Trelleborg använder tomrummet för att så nya samarbeten som ska skördas i vårljuset.

Dagarna före tredje advent besöker rekryteraren Ulf Jämhammar materialhanteringsföretaget Intra och lokalvårdsföretaget Allianceplus.

 

Bara dagar kvar till julafton men Intra materialhanterings vd Anders Hylén, till höger, tar gärna emot Ulf Jämhammar från Kraftsamling Trelleborg för att prata eventuella rekryteringssamarbeten 2019.

 

– Nej, vi behöver inte rekrytera just nu, säger Esma Muhic, teamledare och kundsamordnare på städbolaget Allianceplus i Malmö. Hon tar sig ändå tid och lyssnar intresserat på Kraftsamlings rekryteringserbjudanden.

 

Kanske kan det bli ett samarbete framåt vårkanten? Esma är inte avvisande.

– Jag håller gärna kontakten. Det kan vända snabbt och plötsligt har vi ett behov av ny personal.

 

Hos Intra materialhantering är beskedet ungefär detsamma. Vd Anders Hylén tar sig gärna tid för möte med Kraftsamling – och hade kanske kunnat locka med en julrekrytering om mötet ägt rum några veckor tidigare.

– Vi är faktiskt mitt uppe i en rekrytering av en lagerarbetare, säger han. Vi tittar på fem personer just nu och skulle vi inte hitta rätt bland dem tar jag gärna kontakt med er.

 

Intra på Truckvägen i Trelleborg köper in, utvecklar och marknadsför produkter för materialhantering inom framför allt lager och industri.

 

Trelleborgsföretaget Intra importerar, lagerför och säljer all tänkbar utrustning för materialhantering inom lager, industri, butik och transportsektorn – alltifrån truckar och verkstadskranar till gatupratare, nyckelskåp och domkrafter. Inne i företagets drygt sexhundra kvadratmeter stora lager på Truckvägen i Trelleborg sköter fem anställda ruljangsen. På andra sidan väggen arbetar sju personer med marknad, försäljning, ekonomi och inköp.

 

Intra visar goda siffror och har från och till behov av nyanställningar.

– Pratar vi om lagersidan så ställer vi faktiskt inte så höga krav. Det är klart att tidigare lagererfarenhet är bra att ha om man söker jobb här, men du måste varken ha det eller ett truckkort, bara du visar att du har viljan att arbeta. Det andra lär du dig, och ett truckkort kan vi betala om det behövs. Det tar ett par dagar och kostar 2 800 kronor så det är ingenting.

 

Anders Hylén och Intra har kontakt med Arbetsförmedlingen sedan tidigare, men välkomnar gärna fler alternativ. Att hitta rätt person för jobbet är inte enkelt, inom lager och logistik som inom många andra yrkesområden.

– Vi brukar använda oss av ett bemanningsföretag men det är en dyr lösning. Det är svårt att hitta bra lagerpersonal oavsett hur vi letar. Ringer jag ett bemanningsföretag får de också gå ut och söka, det är inte ofta de har någon inne.

 

Tre mil bort, på Jägersro i Malmö, tar Esma Muhic emot, bjuder på en kopp kaffe och deklarerar omgående att anställningsbehoven för närvarande är obefintliga.

– Vi har tappat en del kunder på sista tiden, framför allt i Malmö, men det går upp och ner i den här branschen. Vi är hårt konkurrensutsatta. Städtjänster går ofta ut på upphandling och ibland tappar man uppdrag, ibland vinner man.

 

Esma Muhic, teamledare och kundsamordnare på serviceföretaget Allianceplus i Malmö tar emot och lyssnar till Kraftsamlings erbjudande för 2019.
– Jag håller gärna kontakten. För oss kan det vara intressant att jobba med Kraftsamling.

 

Allianceplus har haft kontakt med Kraftsamling tidigare, men då enbart som anordnare av praktikplatser för personer i behov av att testa lokalvårdsyrket. Direktrekrytering har hittills inte diskuterats.

 

Bolaget kan räknas in bland Facility Management-segmentets större aktörer i Skandinavien. Koncernledningen och företagets ursprung finns i Köpenhamn. Förutom i Danmark har Allianceplus verksamhet i Norge, och på sjutton orter över hela Sverige. Totalt arbetar omkring 4 000 medarbetare med utomhusmiljöer, städning, personalrestauranger, catering och kontors- och receptionstjänster. Bland annat.

 

Esma Muhic ansvarar för kundsamarbetena i Malmöområdet och sydvästskåne.

– Jag har några kunder i Trelleborg och det är tänkbart att det behövs lite mer folk på sikt. Vi har visserligen tappat en del trappstädning där, men vi har några stora också. Sysav och Skånemedia.

 

Efter nyår, då?

– Absolut. För oss kan det vara intressant att jobba med Kraftsamling. Det är alltid bra att ha personal i Trelleborg som bor i Trelleborg.