Artiklar

Artiklar

#7 Sommarvikariat i fjol – nu gör Jenny andra året på Visit Trelleborg

Tio, femton jobbansökningar – sen fick trelleborgaren Jenny Carlsson, 37, napp. Kraftsamling Trelleborg sökte turistinformatörer på uppdrag av Visit Trelleborg. Jenny var perfekt för jobbet.

Nu är hon tillbaka för att tipsa turister om Trelleborgs smultronställen.

 

För ett år sedan sökte Jenny Carlsson jobb via Kraftsamling Trelleborg och fick sommaranställning som turistinformatör på Trelleborgs turistcenter. Sedan januari i år är hon tillbaka i samma tjänst efter att hon tackat ja till ett föräldravikariat.
– Det är vi jätteglada för, säger Ditte Fagerlund, vd för Visit Trelleborg som driver Trelleborgs turistcenter. Det fungerar hur bra som helst.

 

Jenny Carlsson är en av alla trelleborgare som hittat till Kraftsamling Trelleborg, och som hittat ett första jobb eller ett nytt jobb genom rekryteringsservicen. I mars förra året såg hon att Kraftsamling letade turistinformatörer till Visit Trelleborg, eller Trelleborg Turistcenter som verksamheten kanske fortfarande är mer känd som hos allmänheten.

– Jag hade nog sökt tio, femton jobb under kort period när jag såg platsannonsen på Kraftsamlings hemsida. Det var i elfte timmen, precis innan ansökningstiden gick ut, så jag sökte direkt. Jag tror det var sista februari.

 

Dagen efter var annonsen bortplockad. Ytterligare fyra dagar senare presenterades Jenny för Visit Trelleborg.

– Det gick väldigt snabbt. Jag visste att Kraftsamling fanns och jag var inne på hemsidan ganska ofta och tittade efter jobb.

 

Jobbsökande kan vara en långsam och tålamodsprövande process för den som verkligen behöver ett arbete. Jenny mejlade cv och personligt brev men hade inte så stort hopp om att bli kallad till intervju.

– Jag tänkte att ”ja, ja, jag hamnar väl i en hög bland en massa andra ansökningar och sen hör jag väl inget mer”, men sökte ändå. Det kostar ju inget att försöka, det är bara att trycka på en knapp och skicka iväg.

 

Det blev intervju med en av Kraftsamlings rekryterare bara någon dag senare. Kort därpå satt Jenny i en andra intervju med Visit Trelleborgs vd Ditte Fagerlund på Trelleborgs turistcenter på Kontinentgatan.

 

Sommaren 2018 jobbade Jenny Carlsson mestadels på Smygehuks turistinformation i Smygetorpet, en röd stuga med vita knutar vid Sveriges sydligaste udde. I år har hon sin arbetsplats ett par meter bakom disken inne i Trelleborgs turistcenter.

 

Mot slutet av maj började Jenny jobba som en av fem sommaranställda turistinformatörer. Tjänsten inleddes någon vecka tidigare med en betald utbildningsperiod. Från juni till augusti arbetade hon såväl i turistcentret i Trelleborg som i turistinformationen i Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt.

– Det här är en jättebra arbetsplats. Jag behöver variation och möjlighet att ta egna initiativ. Det får jag verkligen, jag möter många spännande människor i jobbet. I somras blev en hel del trevliga konversationer med turister och besökare. Vi har många besökare från Tyskland och Polen, och en del danskar. Många kommer i husbil. De flesta vill förstås veta vad som finns att göra i Trelleborg och vad de inte ska missa, men vi informerar gärna om attraktioner och evenemang i övriga Skåne också, eller längre upp i landet.

 

Vad lockar mest i Trelleborg?

– Trelleborgen, vikingaborgen mitt i Trelleborg, är det alltid många som frågar om. Vikingamarknaden i sommar är många intresserade av. Och var man kan bada.

– Jag tror att kommunikativ förmåga är bland det viktigaste för att lyckas i jobbet. Dessutom är det bra om du känner Trelleborg och kan tipsa om egna smultronställen. Och du behöver ha koll på och informera om dagsaktualiteter, som grillförbudet i somras.

 

Vad har du jobbat med tidigare?

– Ja, vad har jag inte gjort? Jag har jobbat på båtarna när jag var yngre, på Scandlines. Jag har jobbat som lokalvårdare och som barnskötare på förskolor i kommunen. Som butiksmedarbetare på Dux och på Thysells i Anderslöv. Strax innan jag anställdes här på Visit Trelleborg var jag värdinna på Malmömässan ett tag. Jag jobbade med Titanic-utställningen, det var fullt tryck från början till slut.

– Och så har jag studerat en hel del. Konsthistoria och kulturvetenskap på Lunds universitet bland annat.

 

Bra saker har ibland ett slut. När sommaren var förbi var också anställningen över, men Jennys goda insatser under förra året gav henne möjlighet att komma tillbaka på ett längre föräldravikariat från årsskiftet, som turistinformatör.

– Jag började igen i januari och trivs förstås hur bra som helst. Nu jobbar jag här till januari 2020 och eventuellt lite längre. Men i år kommer jag inte att tjänstgöra i Smygehuk. Vill man träffa mig finns jag här på Trelleborgs turistcenter.

 

Jenny Carlssons smultronställen i Trelleborg:

Frisörmuseet
”Det ligger i en lägenhet högst upp i ett hus på Östergatan. Ett fantastiskt litet museum. Jag tror att han som startat och som driver museet heter Torsten. Han har samlat allt. Man får boka tid för att få en visning.”

 

Borgquistska hattmuseet
”Körsnären som drev hattmakeriet var den sista i Trelleborg. Han bommade igen på 1970-talet. Hattmuseet ligger på Algatan. Det är bokade visningar som gäller där också.”

 

Albäcksskogen
”Bara för att jag tycker att det är så lugnt och skönt där. Trelleborgs egen skog”

 

Sydkusten
”Hela kuststräckan genom kommunen är jättefin. Det är härligt att gå längs kusten, bara koppla av och njuta av naturen.”

 


Nu söker vi intresserade till årets rekrytering av turistinformatörer

Du kanske känner en trelleborgare som letar efter jobb, eller är själv intresserad av att arbeta som turistinformatör på Trelleborgs turistcenter i sommar? Kraftsamling Trelleborg hjälper även i år Visit Trelleborg att hitta rätt kandidater till jobben. Platsannonsen hittar du här.