Artiklar

Artiklar

#8 Fotboll ger jobbchanser för trelleborgare när TFF håller Karriärdag med näringslivet

Jobb och fotboll förenas när Trelleborgs FF bjuder till Karriärdag med fotboll i Söderslättshallen 12 mars. Ett 80-tal arbetssökande trelleborgare matchas mot rekryterande arbetsgivare, snackar, spelar fotboll och finner varandra.

Fotbollsmatcher ska bli jobbmatcher.

TFF som arrangerar dagen i samarbete med Kraftsamling och Arbetsförmedlingen hoppas förstås på en rökare i krysset.

– Vi byter ut stela kontorslokaler mot fotbollsarenan för att företag och arbetssökande ska få kontakt med varandra, säger TFF:s Kristian Haynes.

 

Omkring 20 representanter för lokala företag deltar i TFF:s Karriärdag med fotboll som arrangeras i Söderslättshallen den 12 mars. I tisdags samlades arbetsgivare och medarrangörerna Arbetsförmedlingen och kommunens rekryteringsservice Kraftsamling Trelleborg för ett upptaktsmöte på Vångavallen i Trelleborg.

 

Malmö FF, Hammarby och Sirius har gjort det. Nu blir Trelleborgs FF Sveriges fjärde elitklubb av totalt 32 som håller en Karriärdag med fotboll för arbetslösa.

– Det var en stor dag när vi tecknade avtalet om karriärdagen, säger TFF:s evenemangsansvarige Peter Kronström.

Den 12 mars arrangerar och bjuder TFF tillsammans med Kraftsamling och Arbetsförmedlingen in ett stort antal arbetslösa trelleborgare till en jobbmässa i Söderslättshallen. Under förmiddagen får de arbetssökande möjlighet att mingla med och söka jobb hos tiotalet deltagande lokala företag. Efter lunch väntar en vänskaplig fotbollsturnering mellan företagslag kryddade med arbetssökande.

 

Initiativet kommer från föreningen Svensk elitfotboll, en intresseorganisation för de 32 föreningar som spelar i landets båda högsta serier, allsvenskan och superettan.

– Den 23 augusti i fjol tecknade vi avtalet tillsammans med Svensk elitfotboll, Trelleborgs kommun och Arbetsförmedlingen, säger Peter Kronström, evenemangsansvarig på TFF. Det var en stor dag. Nu hoppas vi att karriärdagen 12 mars ska bli ett lyckat och återkommande evenemang och att alla ska få ut något riktigt bra av dagen, både företagen och de arbetssökande.

 

Arrangemanget är en del av klubbens samhällsengagemang TFF i samhället som leds av förre spelaren och assisterande tränaren Kristian Haynes. Tillsammans med Peter Kronström höll han i tisdags ett informations- och upptaktsmöte för de deltagande företagen.

– Vi ser karriärdagen som ett koncept som vi vill etablera på lång sikt, säger Kristian Haynes. Tanken är att vi byter ut stela kontorslokaler mot fotbollsarenan för att företag och arbetssökande ska få kontakt med varandra. Vi hoppas det ska ge effekt och underlätta i mötet mellan arbetsgivare och arbetssökande.

 

Marcus Lundstedt från bevakningsjätten Securitas försäljningsavdelning är en av de arbetsgivarrepresentanter som vill spela fotboll och rekrytera arbetssökande trelleborgare under Karriärdagen.
– Jag hoppas förstås att vi kan hitta en och annan lämplig kandidat på karriärdagen.

 

På informationsträffen på TFF:s hemmaarena Vångavallen deltog förutom samarbetsparterna Arbetsförmedlingen och Kraftsamling Trelleborg uppåt 20 representanter för arbetsgivare som samtliga anmält intresse för karriärdagen. Sami Järvenpää, vd för industristödjande verkstadsföretaget Reppu Svets & Montage och engagerad som talare under karriärdagen, hoppas hitta rätt bland de inbjudna arbetssökande.

– Vi har alltid behov av arbetskraft och letar efter bra folk i varje vrå, säger Sami Järvenpää. Jag tror att det betyder mycket att vi och de andra företagen som deltar gör något tillsammans med Trelleborgs kommun, Arbetsförmedlingen och föreningslivet.

 

Arbetsförmedlingens Karin Wallin och Zouhair Arabi-Eter, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen och Kraftsamling Trelleborg står för inbjudan till de arbetssökande trelleborgarna – och ett förberedande informationsmöte i Parken onsdag 27 februari.

– Allt sker frivilligt, säger Zouhair Arabi-Eter. Där för har vi skickat ut en inbjudan och inte en kallelse. Vi räknar med att några hundra arbetssökande trelleborgare kommer till Parken. Det blir ett stort jobb att intervjua och matcha de som kommer med de företag de är mest intresserade av, att se till att kontakten blir bästa möjliga.

 

Karin Wallin håller med.

– Vi vet att omkring 85% av alla jobb som tillsätts förmedlas genom kontakter med arbetsgivarna, säger hon. Bara ett fåtal får jobb genom ansökningar. Därför är det här en jätteviktig dag.

 

Marcus Lundstedt, regional säljare på säkerhetsföretaget Securitas, ser fram emot en bra dag med trevliga möten både på och utanför fotbollsplanen.

– Jag vill gärna slå ett slag för Securitas som arbetsgivare och påminna om att vi är så mycket mer än ett bevakningsföretag. Förutom väktare brukar vi kontinuerligt söka människor som vill jobba på tekniksidan eller med sälj, ekonomi och HR. Träffar vi någon som jobbat som väktare tidigare är det förstås jättebra, men intresse och lämplighet räcker utmärkt. Vi internutbildar de flesta nya. Många har börjat som väktare hos oss, men det finns alltid möjligheter att vidareutvecklas i företaget.


FAKTA – Medverkande företag:

Karriärdagen med fotboll den 12 mars inleds med gemensam frukost för de utställande arbetsgivarna. Mässdelen för inbjudna arbetssökande äger rum under förmiddagen. Efter gemensam lunch i Södans sportbar startar den vänskapliga fotbollsturneringen i regi av TFF.

Följande arbetsgivare kommer att medverka under Karriärdagen:

MIAB, Adecco, Reppu Svets & Montage, Securitas, Tre-Mek, Visit Trelleborg, Sibylla Trelleborg, Stoby, Manpower, Stena Line. Eventuellt deltar även Trelleborgs lasarett/Region Skåne.