Artiklar

Artiklar

#3 Snabbintervju på plats gav jobb med plast

Henrik Göransson på TS Plast i Trelleborg valde Kraftsamling för att hitta en ny maskinoperatör till företaget. Det var bråttom. Så bråttom att en normal rekryteringsprocess med annonstid och längre intervjuer inte var ett alternativ.

Kraftsamling gjorde rekryteringsträff av uppdraget – och hittade rätt.

 

TS Plasts Henrik Göransson framför företagets formsprutningsmaskiner där plastgranulaten smälts och formas till olika plastdetaljer i gjutna formställ.

 

Kraftsamlings populära rekryteringsträffar har startat om efter jul- och nyårshelgerna. Varje fredag klockan nio välkomnas alla arbetssökande trelleborgare till Kraftsamlings lokaler på Östra Vallgatan för direktkontakt med jobben. Förra veckan användes fredagen till att hitta potentiella betongarbetare till Modulbetong på östra industriområdet. Idag letar ett sydskånskt byggföretag träarbetare och snickare.

 

Rekryteringsträffarna bygger på snabbhet och volym. Företagen kan välja att själva vara på plats och träffa intresserade arbetssökande under någon timme, eller ge uppdraget att ta fram kandidater till Kraftsamlings rekryterare. TS Plast valde det senare alternativet.

 

Rekryteringen av en maskinoperatör till TS Plast i Trelleborg är ett av hittills nio uppdrag från företag där Kraftsamlings urvalsprocess startat med en rekryteringsträff på Östra Vallgatan. Efter inledande information om företaget och om tjänsten valde 13 intresserade att ta en snabbintervju på plats. Det slutliga valet föll på en 30-årig trelleborgstjej som halvvägs genom några korta praktikveckor övertygar tillräckligt för att företagsledaren Henrik Göransson ska se en framtid för henne hos TS Plast.

– Jag hade kunnat vara tveksam till att satsa på henne eftersom hon inte hade jobbat på väldigt lång tid, men hon gjorde en riktigt bra intervju, säger han. Vi har haft personal här som inte alls varit intresserade av det vi arbetar med, men hon hade inte nöjt sig med att bara gå in på vår hemsida och läsa utan tagit det ett steg till. Det står att vi jobbar med formsprutning av plast, så hon läste på om just formsprutning inför intervjun och hade redan lärt sig en del. Det är klart att hon gör ett och annat misstag efter bara två veckor och jag får förklara en del för henne, men det kommer nog att bli bra. Visar någon sådant intresse som hon har gjort är det värt att gå vidare.

 

Henrik Göransson tog över TS Plast efter sin far men har jobbat sig hela vägen upp i företagsledningen – bra erfarenheter vid projektplanering med kunder och i arbetet med att ta fram nya verktyg.
– Det har varit nyttigt. Jag vet hur man skruvar på maskinerna och har koll på hela processen.

 

Rekryteringen kring julhelgen är andra gången TS Plast och Kraftsamling jobbar tillsammans. Sedan tidigare har Henrik Göransson anställt en maskinoperatör genom kommunens egen rekryteringsservice till företagen.

 

TS Plast grundades 1997 i Sjöbo av Henrik Göranssons far. Efter en första flytt av företaget till Malmö år 2000 och samarbete med ELPE Formplast från Häljarp togs ELPES kundstock över 2004. Två år senare flyttade nya TS Plast verksamheten till Trelleborg och Sjöviksområdet där man ägde en industritomt sedan tidigare. Nya verksamhetslokaler, idag omkring 1 000 kvadratmeter fabriksyta, uppfördes på tomten.

– Min far gick bort för tre år sedan så det är jag som driver TS Plast idag, säger Henrik. Jag kom in i bolaget 2006, men då var jag längst ner i hierarkin. Min far ville att jag skulle kämpa mig upp och det har varit nyttigt. Jag vet hur man skruvar på maskinerna och har koll på hela processen.

 

Den dominerande råvaran i produktionen är, föga förvånande, plast.

– Vi köper plastgranulat, alltså plast i form av små korn, direkt från en råvaruleverantör i Tyskland istället för att gå via en svensk agentur som är det vanliga. Granulatet åker direkt in i vårt kallager och därefter in i torken när vi ska använda det.

 

Granulatkulorna torkas i stora trummor som driver ut fukt och hettar upp råvaran inför användning.

– Torken håller en temperatur på mellan 80 och 120 grader under fyra timmar, därefter går de direkt vidare ut till formsprutningsmaskinerna och sprutas in i rätt formställ för den del vi tillverkar.

– Det är förresten i formställen de stora pengarna finns, säger Henrik och öppnar dörren till ett förråd med tunga, specialtillverkade metallformar från golv till tak. Här är kassakistan!

 

Granskning av färdiggjutna gavelpartier till elradiatorer från Landskronaföretaget Tego System, en av TS Plasts stora kunder.

 

Verksamheten har utvecklats under åren i Trelleborg. Från att tidigare haft en mera central plats har företagets egna produkter som lyktor och vaser för gravar och trädgårdsprodukter som plastkrukor och fågelmatare fått stå åt sidan för en ökande legotillverkning av komponenter till armaturer och elradiatorer. Utvecklingsarbetet och tillverkningen av specialverktyg för formsprutning och efterbearbetning blir viktigare och viktigare. Sedan 2014 är TS Plast en allt större lokal leverantör av formsprutade plastdetaljer i polyuretan till gruvföretaget Metso.

 

Vi är glada för samarbetet och har fått en otroligt bra respons från Metsos håll. Jag jobbar tätt tillsammans med deras konstruktörer och utvecklingsavdelning. Jag är där så mycket att jag nästan borde få eget passerkort.

– Jag tror att det kommer att bli ett riktigt intressant år i år, inte minst eftersom vi utvecklar samarbetet med Metso.

 

Kan det bli en utveckling av samarbetet med Kraftsamling också?

– Vi sitter lite lugnt i båten just nu, men framåt april, maj kan det bli mer jobb. Jag tror vi kommer att få mer och mer packningsarbete framöver.

 

#2 Färgstark trelleborgare vänder rött till grönt

Daniel Risberg tog över Flügger Färg i Trelleborg i somras. Sedan dess har verksamheten vuxit och röda siffror har bytt färg. Läge att nyanställa?

– Jag blev butikschef i juli och vi har varit på grönt sedan dess. Det har gått bättre och bättre, men vi har inte utrymme att nyanställa just nu. Men är sommarvikariat intressanta för Kraftsamling?

 

Flügger Trelleborgs butikschef Daniel Risberg anställdes i koncernen i juli förra året och har tillsammans med personalen vänt röda siffror till gröna.

 

Svaret är självklart ja. Sommarvikariat är en utmärkt möjlighet för nya förmågor att ta sig in på arbetsmarknaden, på Flügger som på alla andra företag. Kraftsamlings första företagsbesök för året har gärna en fortsatt dialog om framtida rekryteringsmöjligheter.

– Det ni gör är ett kanoninitiativ och jag tycker det är positivt att det finns alternativ till Arbetsförmedlingen. Det är jättebra att ni kan hjälpa arbetsgivare att hitta rätt personer till jobben och inte minst att det sker lokalt här inom Trelleborg. Det är kanon.

 

Danska Flügger Färg är en av jättarna på den skandinaviska färg- och tapetmarknaden med omkring 150 butiker bara i Sverige och egen utveckling av färg, tapeter, spackel, träskyddsprodukter och måleriverktyg. Företaget grundades 1890 och har gått från att serva yrkesmålare till att mer och mer plocka andelar också av det privata kundsegmentet.

 

Trelleborgsbutiken på Hedvägen, granne med husdjursbutiken Arken Zoo och lågpriskedjan Dollarstore, öppnade för snart fyra år sedan. Butiken sysselsätter två personer på heltid och en halvtidstjänst.

– Och så har vi en tjej som brukar hoppa in när någon är ledig, som i julas när jag var pappaledig.

 

Butikssortimentet i Trelleborg är begränsat till färg och tapeter, men många privatkunder frågar efter golv.

– Jul och nyårshelgen och början av året är ganska döda perioder. Då kan det gå timmar mellan kunderna ibland. Sommarhalvåret är definitivt vår starkaste period. Då ska folk måla om. Överlag är måleri ganska väderberoende, i alla fall om man pratar om privatkonsumenter. Vi har mer och mer att göra i butiken i takt med att vädret blir bättre. Proffskunderna är mer jämt fördelade under året. Idag är väl ungefär femtio procent av våra kunder proffsmålare och femtio procent privatpersoner, om man slår ut försäljningen över hela året.

 

Butiksmedarbetaren Anna Segerhagen och butikschefen Daniel Risberg är två av fyra i personalen i färg- och tapetbutiken på Hedvägen i Trelleborg.

 

Den byggboom som Trelleborg upplever har gynnat såväl Flügger som de båda lokala huvudkonkurrenterna Asks Färg och Nordsjö, som enligt Daniel Risberg är störst på företagskunder. Att målerierna i allt högre utsträckning börjat hitta till Flügger i Trelleborg kan också bero på att han själv har sin bakgrund i yrket.

– Närmast innan den här tjänsten var jag anställd som målare på Palmkvists måleri i Malmö i 18 år, men jag sökte mig från yrket. I längden är det ett slitsamt arbete som framför allt tar väldigt mycket på knäna. Men min bakgrund som målare var vägen in på Flügger för mig. Sen är det kanske inte så vanligt att man går direkt från att jobba som målare till att bli butikschef, det är vanligare att man tar vägen via jobb som säljare.

 

Vad är storsäljarna?

– Tak och väggfärg till konsumenter säljer bra och det går åt mycket snickerifärg till folk som ska måla om möbler. Men jag vill gärna lyfta fram vår tapetavdelning. Den är ganska unik för Trelleborg och något vi är stolta över. Bland yrkeskunderna är det lite svårare att peka ut storsäljare. Som målare har jag själv handlat med alla de stora inom branschen, och jag har faktiskt alltid föredragit Flügger. Takfärgen är bäst på marknaden, spacklet är lättjobbat och väggfärgerna outstanding.

 

Vad ska vi leta efter om vi tänker oss en sommarrekrytering längre fram under våren?

– Det är absolut positivt om man kan lite grand om produkterna och om branschen sedan tidigare. Du ska ju hjälpa kunden att hitta rätt produkter så kunskap om färg är absolut en fördel, men det är inte svårare än att det går att plugga sig till det man behöver.