Artiklar

Artiklar

Gatumusiken, mer levande än vad man tror

Vid första tanke kanske gatumusiker inte låter som ett vanligt sommarjobb, men det fungerar som ett bra verktyg och erfarenhet för unga musiker som vill vidga sina musikaliska talanger.

 

Gatumusikerna skapar en trivsam miljö i Valens lokaler.

 

Genom att sätta sig på torget eller på en gågata och attrahera en publik med sin musik istället för en bokad spelning kan ge unga musiker en inblick om hur det är att bygga upp sin musikaliska karriär.

Trelleborgs kommun har därför anställt ett gäng unga musiker för att ge dem chansen att kombinera nyttan av att tjäna pengar, med nöjet av att utveckla sin musik, något som många unga musiker skulle glädjas av.

Hur ser bandet ut?
Det är Edvin Malm och Míka Olsson på gitarr, Liv Adleer på ukulele, och Siri Tufesson och Isabelle Bladh som sångare.

Varför har ni valt att vara just gatumusikanter?
Alla var eniga om att det var för att utveckla deras musikaliska förmågor och såklart för att de är musikintresserade. De var också intresserade av att utveckla sin samarbetsförmåga.

Var brukar ni spela någonstans?
-Det har främst varit på ålderdomshem eller på dubbeldäckarbussen som kör till Smyge, annars sitter vi mest på gågatan utanför Valen och spelar, säger Liv.

Hur ser arbetstiderna ut för en gatumusiker?
-Bara vi jobbar 6 timmar om dagen så får vi bestämma arbetstiderna själva, säger Edvin.

Kommer ni att följa musiken in i yrkeslivet?
Alla i bandet går någon typ utav musikutbildning i form av musikestet, och i Edvins fall ekonomiprogrammet med musikprofil. Medans Edvin ser musiken som en hobby, är de andra inställda på att ge sig in i musiken i framtiden. Det handlar främst om musikproduktion och att göra egen musik.

/Hannes Björk
Sommarbloggare