Artiklar

Artiklar

#33 Ica Maxi-bygget igång: ”Kunderna får ny fräsch butik”

De nya hyllorna för potatis och lök gapar tomma. Hantverkare kryssar mellan fruktdiskarna.

Kraftsamlaren Ica Maxi har börjat bygga om och lagom till julhandeln ska kunderna mötas av en fräsch butik med rejäl delikatessavdelning och färdiglagade rätter från egna köket.

Mitt i byggdammet står butikschef Rickard Jönsson med personal och ber om tålamod.
– Det har gått bra hittills. I höst kan det bli lite jobbigt och svårare att hitta, men när alt är klart får våra kunder en helt ny butik.

 

Elektrikerna Mikael Pettersson, Tio-kyl, och Andreas Johansson, AB Langs elektriska, är två av hantverkarna som ska se till att Ica Maxi Trelleborg kan slå upp dörrarna till en uppfräschad butik senare i höst.

 

Ica Maxi har inlett sin länge emotsedda ansiktslyftning av livsmedelshallen på Strandridaregatan i Trelleborg. Ingen yta kommer att lämnas orörd och samtidigt ska runt 20 000 kunder i veckan fortfarande kunna hitta rätt. Tålamod blir höstens nyckelord.
– Vi började bygga om butiken förra måndagen, den 7 augusti, säger Rickard Jönsson. Vi har inget exakt slutdatum, men vi hoppas att allt är klart innan julhandeln sätter igång.

 

Vad vinner kunderna på ombyggnaden?
– De får en fräsch butik med ett större och bättre sortiment av delikatesser och nybakat och vi kommer att få bättre möjligheter att exponera fler färdigrätter från vårt eget kök. Vi hoppas givetvis att ombyggnaden ska generera ännu fler och ännu nöjdare kunder. Vi brukar gå ut med en kundnöjdhetsenkät i maj varje år, men just i år höll vi på enkäten eftersom vi visste att vi skulle bygga om nu. Men nästa vår vet vi vad kunderna tycker om vår nya butik. Jag tror vi ska kunna ta ett rejält kliv uppåt från det som redan är en ganska bra nivå i nuläget.

 

I veckan har en rad med nya kyldiskar för bland annat färdigsallader installerats som avgränsning mellan nya frukt- och grönt-avdelningen och den yta som snart ska hysa bröd och en större bake off-avdelning. Elektriker från Hässleholmsföretagen Tio-kyl och Langs elektriska drar om ledningar i väggar och tak. Ombyggnationen kommer röra sig från avdelning till avdelning och avslutas vid kassalinjen.

 

Rickard Jönsson räknar med att Ica Maxi kommer att tappa en eller annan kund i den röra som ombyggnaden trots allt innebär, men viss kompensation erbjuds i form av enstaka prissänkningar.
– Vi kommer att köra ”veckans byggvara” med start i nästa vecka och ända fram till att vi är klara.

 

För de kunder som vill undvika höstens byggstök på Ica Maxi finns andra möjligheter att ordna matkassen. När Icakoncernens senaste kvartalsrapport kom i veckan visade siffrorna för näthandel av mat på en starkt positiv utveckling. 200 av Icas totalt 1 300 butiker erbjuder onlineköp idag. Målet är att 350 butiker ska vara anslutna vid årsskiftet. Rickard Jönsson bekräftar trenden.
– Det är Icas ambition att vara i framkant gällande näthandeln och Ica Maxi Trelleborg är en av de butiker där kunderna kan handla över internet. Vi började i blygsam skala i februari förra året och har mer än dubblat försäljningen under första året. Det kommer att bli ännu bättre siffror i höst.

 

Ica Maxi Trelleborg servar drygt etthundra nätkunder per vecka, privatkunder såväl som företag.
– Matförsäljningen över nätet är framtiden och det är klart att vi måste vara med redan nu, annars ger vi bort den marknaden till våra konkurrenter.